Načítání obsahu, prosím počkejte

Skunk, (ne)smradlavý mazlíček přítulnější než kočka

26. 9. 2020 – 9:11
0
Skunk, (ne)smradlavý mazlíček přítulnější než kočka Skunci jsou stále oblíbenějšími netradičními mazlíčky dostupnými i v Česku | zdroj: Profimedia

S přesností snipera dokáže útočníka zasáhnout do očí až na vzdálenost tří metrů smrdutou, dráždivou tekutinou. Přesto je skunk stále oblíbenějším domácím mazlíčkem.

Malá černobílá šelma patří do čeledi lasicovitých a ve volné přírodě se vyskytuje pouze v Americe. Přestože je známá zejména svým neuvěřitelně odporným zápachem používaným při obraně, našel si postupně cestu i do obýváku chovatelů, kteří touží po exotičtějším zvířeti, které doma jen tak někdo nemá. V některých zahraničních státech se "pachová" problematika řeší chirurgickým zákrokem, který odstraní pachové žlázy, nicméně u nás toto zakazuje zákon o týrání zvířat a to z dobrých důvodů.

Skunk je co se chovu týče asi nejpodobnější kočce. Jen je mnohem přítulnější, mazlivější a navíc na rozdíl od koček nemá tendenci demolovat byt.

Je velmi fixovaný na svého páníčka, kterého vnímá jako svého ochránce. Je si svým zvířecím způsobem vědomý toho, že bez pachových žláz by neměl v přírodě šanci. I proto je jeho chov pro člověka velkým závazkem, nemělo by tak jít o pouhý rozmar.

Pozor, skunci jsou silně teritoriální a dominantní zvířata. Což ve spojení s fixací na člověka znamená, že vedle sebe prakticky nesnesou žádné jiné zvíře. Svého soka jsou schopni i napadnout.

Skunci se dožívají osmi až patnácti let, tedy zhruba jako psi. Jsou to masožravci, živí se hmyzem, drobnými hlodavci, vajíčky, ale nepohrdnou ani kusem ovoce či oříšky. Krmit ho můžete i kočičími konzervami.

Přestože jsou to noční zvířata, přizpůsobili se životu s člověkem, takže se s vámi velmi rád bude mazlit i přes den.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články