Načítání obsahu, prosím počkejte

Želva nádherná - predátor, kterého čeští chovatelé milují

30. 5. 2020 – 17:22
0
Želva nádherná - predátor, kterého čeští chovatelé milují Želva nádherná je sladkovodní živočich, který žije na všech kontinentech kromě Antarktidy | zdroj: Pixabay

Dožaduje se vaše dítě zvířátka, ale na venčení nemáte čas, hlodavci podle vás smrdí, papoušci jsou ukřičení a rybičky nudné? Pak možná vaše volba padne na želvu. U nás je nejčastěji chovanou sladkovodní želva nádherná.

Ačkoli jsou vodní želvy o něco menší než suchozemské, nenechte se zmást drobnou velikostí mláděte, které si donesete od chovatele nebo ze zverimexu. Dobře krmeným mláďatům sladkovodní želvy nádherné povyroste krunýř měsíčně o zhruba půl centimetru. Během prvního roku dokážou svou velikost až zdvojnásobit a v dospělosti běžně dorůstají třiceti centimetrů.

Počítejte s tím tedy při výběru akvária – buď postupně měňte za větší, nebo kupte rovnou takové, aby se v něm netísnila ani dospělá želva. Párek dospělých želv potřebuje akvárium alespoň o délce jednoho metru.

tortoise-980000_1920 Vody by želva měla mít v akvárku tolik, aby si mohla pořádně zaplavat, ale vylezla bez problémů na souš | zdroj: Pixabay

Protože je želva nádherná vodní živočich, měla by voda tvořit alespoň 50 procent plochy. Hloubka záleží na stáří, velikosti, ale i pohybových schopnostech vaší želvy. Protože želvy nádherné požírají stravu ve vodě, nevyhnete se častému (dennímu) čištění vody, nebo spíš zakoupení výkonné filtrace.

Zapomínat ale nesmíte ani na souš, na níž rády želvy vylézají, odpočívají a vyhřívají se – k tomu postačí i obyčejná 40 W žárovka.

Všežravec, co si rád stravu uloví

Želva nádherná je všežravec, který se rád mění v predátora. Krmit ji můžete granulkami pro želvy a sušenými rybičkami nebo korýši, odrostlejší jedinci si rádi pochutnají na syrovém masu (třeba rozmrazeném kusu ryby) nebo na živé potravě – nitěnkách, červech, drobných rybičkách nebo třeba žížalách. Zatímco mláďata je potřeba krmit denně, odrostlejším a dospělým jedincům stačí potrava jednou za dva až tři dny.

Kromě vhodné stravy nezapomínejte ani na vitaminové doplňky, pro želvy je velmi důležitý zejména vitamin D, který sice může získávat i sluněním pod UV lampou, ale doplňky to jistí. Nedostatek déčka se projevuje na krunýři, který začne měknout. Zdravý krunýř je pevný a tvrdý – naopak odlupování se neděste, jak želva roste, odpadávají z krunýře staré šupiny.

Želvy nádherné se bez velkých problémů dokážou v zajetí i rozmnožovat. Pohlavní dospělosti dosahují ve dvou letech, samice snese zhruba desítku vajíček měsíc až dva po páření.  

Než si domů skutečně želvu nádhernou donesete, uvědomte si několik podstatných věcí – vyroste zhruba do velikosti talíře a je to závazek až na nějakých padesát let.

Pokud vás nebo vaše děti přestane bavit, rozhodně ji nevypouštějte volně do přírody! Dokáže se sice velmi rychle a snadno adaptovat, ale není v české přírodě původním druhem. Jako všežravec si pak například ráda pochutnává na mláďatech vodních ptáků.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články