Načítání obsahu, prosím počkejte

Je dobrý nápad pořídit si leguána zeleného?

Je dobrý nápad pořídit si leguána zeleného? Pro leguána je rovněž velmi důležité světlo a teplo | zdroj: Profimedia

Leguán zelený je nádherné zvíře, které vyniká svými zelenými šupinami, nepřehlédnutelným hřebenem ze zahnutých ostnů a typickým hrdelním lalokem. Nadchnout se pro jeho chov není vůbec těžké. Skýtá však některá úskalí, která není radno podcenit.

V první řadě je třeba si uvědomit, že leguán není žádná drobná ještěrka, nýbrž statný ještěr. Samci dorůstají délky jednoho až dvou metrů. Samice bývají sice o něco kratší, přesto nejde o žádné drobečky. Jejich délka je daná především výrazně dlouhým ocasem.

Vzhledem k jeho velikosti je nutné leguána umístit buď do velmi prostorného terária, anebo do menšího, ale dát mu možnost procházet se po pokoji. Dokonce je možné leguána naučit chodit ven na vodítku a venčit ho podobně jako pejska. To si ovšem žádá trochu trpělivosti, ačkoli leguán bývá považován za lehce ochočitelné zvíře s krotkou povahou.

Další věc, kterou je dobré vzít v potaz, je, že leguáni se dožívají relativně vysokého věku. Pokud se o něj budete pečlivě starat, může se váš leguán dožít i 25 let. Jeho chov je tedy dlouhodobá záležitost a velký závazek, který je potřeba předem důkladně zvážit.

Co se týče potravy, je leguán býložravec. Vyhovuje mu rostlinná strava, kterou je možné doplnit sladkými ovocnými plody například jablkem, banánem či jahodami. Ideální jsou pro něj listy stromů a listy a květy pampelišky, vojtěšky nebo třeba jetele. Leguáni nepohrdnou ani zeleninou, měla by však být nasekaná či nastrouhaná.

Pro leguána je také velmi důležité světlo a teplo. Během dne by teplota v teráriu měla být kolem 30 °C, v noci pak o 5 až 10 °C nižší. Leguáni rovněž potřebují místa, kde by se mohli slunit. Pro tento účel je vhodná UVB zářivka umístěná tak, aby se k ní váš ještěr mohl dostatečně přiblížit a vyhřívat se u ní. Další věc, kterou mají leguáni rádi, je voda. Proto by v jejich teráriu neměla chybět vodní nádrž.

Obliba leguána zeleného u nás stoupá a jeho chovatelů přibývá. Přesto, pokud se rozhodnete si leguána pořídit, je žádoucí k tomu přistoupit nanejvýš zodpovědně a o tomto exotickém zvířeti si nastudovat vše potřebné, aby se vám nestalo, že po několika týdnech budete hledat, komu byste vašeho plazího miláčka udali.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články