Načítání obsahu, prosím počkejte

Pořiďte si domů nejjedovatější žáby. Zpívají jako slavík

24. 5. 2020 – 12:23
0
Pořiďte si domů nejjedovatější žáby. Zpívají jako slavík Pralesničky získávají svůj jed z potravy. Pokud ji budete od začátku krmit nejedovatými živočichy, nemusíte se bát | zdroj: Pixabay

Pralesničky, neboli šípové žáby, hrají všemi barvami, což má okolí varovat, že jsou prudce jedovaté. Přesto jsou v posledních letech oblíbeným exotickým mazlíčkem. S jejich jedovatostí to totiž není tak žhavé…

Až na pár výjimek asi nikdo nechce doma chovat zvíře, které nemůže vzít do ruky bez toho, aniž by se bál o svůj život. A pralesničky jsou nejjedovatějšími žábami na světě – například pralesnička strašná může mít v kožních žlázách tolik jedu, že by stačil na usmrcení deseti lidí. Ostatně přízvisko šípové získaly tyhle žáby proto, že do jejich jedu indiáni namáčeli své šípy.

Má to však jeden háček. Drobné žabky pralesničky samy o sobě vůbec jedovaté nejsou. Dokážou ho však vstřebat z potravy, kterou většinou tvoří jedovatí mravenci a jedovatí brouci. Pokud jsou tedy chovány v zajetí a krmeny "nezávadnou stravou", nemají z čeho jed získávat.

Ale pozor – nesmí jít o žáby pocházející z volné přírody, protože jed z kůže vyprchává jen velmi pomalu… Jistotou tak jsou žáby odchované v zajetí, které jsou od začátku krmeny nejedovatou potravou, jako jsou cvrčci či octomilky. Přesto by jejich chov měl raději zůstat na půdě zoologických zahrad.

Pokud se však pro pralesničku rozhodnete, není se čeho bát. Výhodou je, že na rozdíl od většiny žab jsou aktivní přes den a hlavně nekvákají – spíše zpívají jako kanárci nebo slavíci. Takže vás sousedi nebudou nesnášet.

Hlavně vlhkost a žádné vedro

Pro jejich chov si pořiďte terárium o délce minimálně 40 centimetrů a stačí jim je malé množství vody, třeba do podmisky od květináče. Protože jde o tropický pralesní druh, je potřeba udržovat velmi vysokou vlhkost – 70 až 100 procent, čehož můžete docílit buď rosením alespoň dvakrát denně nebo speciální technikou. Vysoké vlhkosti samozřejmě musíte přizpůsobit volbu rostlin a vybavení, jinak by vám terárium brzo shnilo či zplesnivělo.

Pralesničky nemají rády vysoké teploty, je potřeba udržovat teplotu mezi 20 a 26 °C, kritických pro ně může být už 28 stupňů, proto myslete na i na chladný úkryt, kam se mohou v létě schovat přes teplem. Postačí třeba skořápka od kokosového ořechu.

U volby potravy myslete na to, že žáby si svou kořist potřebují ulovit, takže se musí dostatečně hýbat – volte proto živé octomilky, malé cvrčky, moučné červy či chvostoskoky. Mláďata krmte denně, dospělcům stačí jednou dvakrát týdně, lepší je však obden. Nezapomínejte na vitamíny a vápník.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články