Načítání obsahu, prosím počkejte

Jeden z nejroztomilejších mazlíčků? Lama!

26. 1. 2020 – 15:29
0
Jeden z nejroztomilejších mazlíčků? Lama! Lamy jsou roztomilá zvířata | zdroj: Pixabay

Pokud máte velký venkovní prostor a zálibu v exotických mazlíčcích, zkuste lamu!

Jedná se o stádová zvířata, která se bez společnosti svého druhu neobejdou, zároveň ale můžou dělat společnost dalším kopytníkům, jako jsou koně, poníci či třeba kozy. Samci jsou dobrými ochránci libovolně rozmanitých stád. Nejedná se ale o krátkodobou záležitost, lamy se totiž dožívají až dvaceti let.

Obvykle váží okolo jednoho sta kilogramů, větší kusy však toto číslo mohou přesáhnout i dvojnásobně. V kohoutku většinou měří přibližně 120 centimetrů, jejich hlava pak může být až 180 centimetrů vysoko. 

Výcvik

Ačkoliv umí být velmi přátelské, pořád to nejsou oddaní pejsci, kteří vám poběží vstříc. Jejich důvěru si musíte získat. Stejně jako naši psí přátelé jsou ale schopné pochopit a zapamatovat si základní povely.

Výcvik by měl být založen na systému odměn a častého chválení, aby byl zábavný jak pro vás, tak i pro vašeho mazlíka. Samozřejmě jsou také schopny chodit na vodítku, v některých zemích se dokonce používají jako terapeutická zvířata navštěvující nemocné.

Péče

Přes rok by lamy měly mít k dispozici pastvinu s čerstvou trávou, v zimě pak budou potřebovat přístřešek se spoustou sena. Rády mají také ovoce a zeleninu, jako jsou jablka nebo mrkve, které se dají využívat i jako pamlsky. 

Ani u lam se nevyplatí zanedbávat veterinární péči, včetně pravidelného očkování a odčervení. Na léto se doporučují ostříhat, vedro jim neprospívá.

Plivou, či neplivou?

Jak jste nejspíš již slyšeli, lamy plivou. Činí tak mezi sebou, aby si udržely svou pozici v hierarchii stáda, někdy však mohou zamířit i na lidi. Obvykle se tak však děje jen v případě, že s nimi není správně zacházeno nebo když jsou ve stresu. Opečovávaná a milovaná lama na vás plivat nebude.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články