Načítání obsahu, prosím počkejte

Co zvážit, když chcete chovat fretku

23. 1. 2020 – 9:15
0
Co zvážit, když chcete chovat fretku Fretka | zdroj: Pixabay

Hravé, aktivní a milující. To jsou tři slova, která chovatelé fretek často používají k popisu svých mazlíčků. Stejně jako u ostatních zvířat jsou však i fretky závazkem a zodpovědností, které by se neměly brát na lehkou váhu. Co tedy zvážit, než si pořídíte fretku?

Čas

Fretky jsou nesmírně inteligentní zvířata, která potřebují mnoho podnětů, aby se nezačala nudit. Jsou ale schopné hrát si téměř s čímkoliv a většinou se zvládnou bez problémů zabavit, když jste mimo domov. I tak však budou po vašem návratu vyžadovat intenzivní dávku pozornosti a lásky.

Bezpečí

Jak již bylo řečeno, jedná se o velmi chytrá a vynalézavá zvířata, pokud opouštíte dům, měla by být vždy zavřená v kleci. Nebezpečí však hrozí, i když jste zrovna v jiné místnosti. Chcete-li je nechávat volně pobíhat po domě, budete jej muset důkladně zabezpečit. To znamená odstranit cokoliv, co by fretka mohla sníst a cokoliv, co by na sebe mohla převrhnout, ucpat otvory, ve kterých by se mohla zaseknout a tak dále. Tato příprava je mnohem náročnější, než by byla u koček nebo psů.

Čistota

Chcete-li zabránit zápachu, musíte své nové společníky naučit používat toaletu. Ty jsou většinou rohové, aby nezabíraly příliš mnoho prostoru v kleci nebo ohrádce a existuje do nich speciální stelivo. Zároveň musíte počítat s jejím pravidelným čištěním.

Zbytek rodiny

Jakkoliv přátelská tato zvířata jsou, nejsou vhodná pro všechny. Malé děti by nikdy neměly s fretkou zůstat bez dozoru, jinak hrozí zranění na obou stranách.

Co se týče dalších zvířat, fretky mohou žít s kočkami i se psy. Jestli spolu budou vycházet, se však nikdy nedá předem odhadnout.

Krmení

Tito chlupáči potřebují velké množství čerstvé vody a stravu s vysokým podílem proteinů a tuku. Fretčí krmivo se nehledá úplně snadno, mnoho majitelů tedy kupuje krmivo pro kočky. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, měli byste vždy sáhnout spíše po krmivu pro koťata, které bývá tučnější a má větší podíl proteinů. Příležitostně jim můžete nabídnout i ovoce, lidské jídlo je však absolutní tabu!

A na závěr, rozhodně nepodceňujte důležitost kastrace. Přebytek hormonů nekastrované samice bez potomků zvyšuje riziko leukémie a dalších vážných onemocnění. Nekastrovaní samci zase bývají agresivní.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články