Načítání obsahu, prosím počkejte

Co je to agouti potkan?

Co je to agouti potkan? Se zbarvením potkanů to není jen tak | zdroj: Profimedia

Není potkaní zbarvení jako potkaní zbarvení. Třeba taková agouti a ne-agouti srst se liší. Ale jak?

Zatímco chloupky srsti ne-agouti potkanů jsou po celé délce stejné, agouti potkani mají takzvaný ticking. To znamená, že barva chloupku je různě intenzivní, či v různých částech úplně jiná. U agouti bývá zpravidla uprostřed světlejší či v jiném odstínu.

Občas dokonce agouti potkani disponují různou barvou na počátku chloupku, ve středu i na špičce. Mimochodem, tento typ zbarvení mají agouti potkani společný s divokými krysami.

Agouti potkani, jejichž majitelé by s nimi rádi jezdili po výstavách, však musí splňovat i další kritéria. V ideálním případě by měli mít stejnou barvu na vrchní části těla a končetinách, bříško světlejší. Na bocích musí být jasně znatelný barevný přechod.

V Česku se evidují desítky agouti zbarvení. Lze spatřit (a chovat) například takzvané agouti - tedy černohnědé jedince, oranžovo-stříbrno krémové "amber", americké i anglické skořicové (v obou případech i s "perlovou" variantou), či modré agouti, zlato-stříbrné (takzvané fawn), nebo potkany v tónech platiny a řadu dalších.

To, co však výstavním potkanům ubírá na "kvalitě" je například skvrnitost či příliš světlé nebo tmavé zbarvení oproti standardu různých typů. U jednotlivých barevných variant je pak posuzována i barva očí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články