Načítání obsahu, prosím počkejte

S POTKANÍ SRSTÍ NENÍ NUDA! Jaké jsou jejich druhy?

S POTKANÍ SRSTÍ NENÍ NUDA! Jaké jsou jejich druhy? zdroj: Pixabay.com

Věděli jste, že potkani nejsou jen klasičtí se srstí nebo bez srsti? Třeba taková varianta sphynx patchwork je mezi chovateli docela oblíbená, i když není zrovna dvakrát "sexy".

Asi nejznámější jsou potkani se standardní srstí. Jejich krátké chlupy přiléhají k tělu a jsou trochu hrubší struktury než například u myší. To potkan se "saténovou" srstí je už ve věku mláďat snadno rozeznatelný od standardního.

Jejich srst bývá delší a někdy působí až trochu mastným dojmem. V dospělosti jsou si však se standardním co do struktury pokrývky těla velice podobní. Jen "satéňák" neztrácí svůj charakteristický lesk.

Potkan variety rex je úplně jiná káva. Tito mazlíci jsou totiž kudrnatí! Jejich srst bývá hustší na břiše, končetinách a hlavě. Samci mívají kudrny znatelnější, u samic se někdy v důsledku mateřských povinností mohou objevit lysiny, bývají však jen dočasné.

Nu a pak tu máme potkany prakticky bezsrsté. Takzvané sphynx. Tito fešáci nosívají jen jemné ochlupení na břiše, končetinách a hlavě. Jejich hmatové vousky jsou velice krátké, úplně by však chybět neměly. Naprostá většina zástupců sphynx také nemá řasy. Kůži mají jemnou a vrásčitou.

Existují i sphynx patchwork. Hrubá a tvrdá srst jim vyrůstá v chomáčích. Na rozdíl od klasických sphynx bývá kůže tužší. Pokud měli rodiče standardní srst, bude i ta u zástupců sphynx patchwork rovná a hrubá, pokud je jeden z rodičů typu rex, bývá stočená.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články