Načítání obsahu, prosím počkejte

Ježek je ideální mazlíček pro lidi pracující do noci

8. 12. 2023 – 8:32
0
Ježek je ideální mazlíček pro lidi pracující do noci Ježek bělobřichý se jako mazlíček začíná chovat i u nás | zdroj: Profimedia

Příliš se s ním nepomazlíte, skoro celý den prospí a šance, že ho vycvičíte, je minimální. Ale zato je neuvěřitelně roztomilý a mívá přátelskou povahu! Řeč je o ježcích, jejichž obliba mezi chovateli v posledních letech roste. Ale pozor, nejde o ježky známé z naší přírody, nýbrž o africké ježky bělobřiché.

Lidé chovají různé neobvyklé mazlíčky, tak se není co divit, že volba padla i na ježky. Jsou ideálním zvířetem pro moderního člověka, co tráví celý den v práci. Ježci, jako noční stvoření, totiž jeho nepřítomnost vůbec nezaregistrují, protože se budí až navečer. A to jsou natěšení na společné hry.

Chovatelé se shodují na tom, že povahou ježek asi nejvíc připomíná kočku – co ježek, to originál. Někteří se budí už pozdě odpoledne, jiní až kolem půlnoci. Někteří rádi pobíhají po bytě, jiní mají radši klid. Někteří se rádi mazlí a nechají se krmit a hladit i proti růstu bodlin, jiní na sebe nenechají příliš sáhnout. Aby byl ježek na dotek zvyklý, je potřeba ho od malička denně brát do dlaní.

zdroj: YouTube.com

Pokud se rozhodnete pro to chovat ježka, budete potřebovat ideálně plastový box, a to o rozměrech alespoň 90x40x40 centimetrů. Samozřejmě čím větší, tím lepší, ideálně s patrem – ježek bude mít dost prostoru se proběhnout a pohrát si (nezapomeňte box vybavit hračkami v podobě trubek, prolézaček, kolečka na běhání,…). Nezbytností je domeček, ve kterém bude moc přes den nerušeně spát.

Jako podestýlka jsou ideální stelivo pro drobné hlodavce nebo písek. Na seno raději zapomeňte, stébla by se jim mohla zamotat kolem nožiček a zranit je. Protože se ježci čistí koupelí v písku, nezapomeňte do terária připravit misku s pískem pro činčily. Dál nesmí chybět miska s vodou a miska, která bude fungovat jako toaleta, byť někteří ježci se na ni nikdy nenaučí chodit.

Protože jsou ježci bělobřiší africká zvířata, potřebují adekvátní teplotu – ta by neměla klesnout pod 20 stupňů, ideál je 22 až 26 stupňů. Pravděpodobně tak budete muset pořídit vyhřívací podložku. Pozor, ježek nesmí být v průvanu, i proto (kromě rizika zranění) není vhodné jejich chování v kleci.

Kočičí granule dodají živiny

Ježci jsou hmyzožravci, ideální tak pro něj jsou mouční červi, žížaly, kobylky nebo cvrčci. Abyste měli jistotu, že bude mít dost živin, doporučuje se hmyz doplnit kočičími granulemi, případně masovými kapsičkami pro kočky. Sem tam mu můžete naservírovat i zeleninu či vajíčko.

Pokud si chcete ježka pořídit, rozhodně nepodceňujte výběr chovatele. Protože nejsou zrovna nejrozšířenějším mazlíčkem, hrozí u neověřených chovatelů příbuzenské křížení a s ním spojené genetické vady a vyšší nemocnost. Ježek od registrovaného chovatele stojí 2000 až 3000 korun.

Přestože se v přírodě ježci dožívají průměrně tří až čtyř let, v domácím chovu vám bude společnost dělat až šest let. Za tu dobu – zejména jako mládě – několikrát obmění bodliny. Jejich vypadávání se proto nelekejte, jen vždy raději zkontrolujte, zda nejsou zlomené, což by mohlo signalizovat zdravotní problémy.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články