Načítání obsahu, prosím počkejte

Kotě: Co čekat v prvních šesti týdnech života

2. 12. 2020 – 17:55
0
Kotě: Co čekat v prvních šesti týdnech života Kotě v prvních šesti týdnech života projde bouřlivým rozvojem - od nemotorné, slepé kuličky po malou, aktivní a zvědavou šelmičku. | zdroj: Pixabay

Podobně jako u lidských mláďat, jsou i u koťat první týdny života dobou rychlého růstu a překotného vývoje. Oproti lidem jsou ovšem jejich změny mnohem rychlejší. V prvních šesti týdnech života vyroste kotě jako už nikdy potom a je fascinující sledovat jeho proměnu od slepé kuličky k hravému, aktivnímu tvoru.

V prvním týdnu života je kotě v podstatě jen malým strojkem na zpracovávání potravy. Slepé zvířátko hlavně pospává a pije mateřské mléko. Všechny buňky těla se soustředí na růst, a tak během prvního týdne koťata zdvojnásobí svou porodní hmotnost. V těle probíhá rozvoj mozku, orgánů i svalů, ten ale očima nevidíme.

Ve druhém týdnu pokračuje raketový růst průměrným tempem 10 gramů denně. Mezi 9. a 14. dnem kotě začne otvírat oči. Ty jsou zprvu u všech modré a zrak mají kočičí miminka rozmlžený. Také ještě špatně reagují na změny jasu, musíme proto dávat pozor na prudké světlo při manipulaci s koťaty. Vedle zraku se rozvíjí i čich, koťata mohou reagovat syčením na neznámé pachy. V tomto věku se také někdy dá poprvé rozlišit pohlaví, záleží ovšem na individuálním vývoji.

Během třetího týdne dobíhají některé změny v těle. Úplně se otevírají zvukovody. Rozvíjí se trávící systém a kotě zjišťuje, že dokáže vědomě vylučovat. Objevuje se první socializace – mládě se začíná zajímat o své sourozence i lidi kolem sebe, projevuje první zájem o okolí.

Čtvrtý týden věku symbolicky ukončuje to nejvíce "neohrabané" období. Koťatům se rozvíjí prostorová orientace. Měla by mít už naplno vyvinutý čich, který je pro kočky velmi důležitý pro vnímání okolí. Učí se lépe a lépe chodit bez padání. Mnohem častěji a složitěji si hrají s ostatními koťaty ve vrhu. Socializace už nabírá podobu vytváření různých hravých společenství, oblíbených partnerů a podobně. Toto chování mohou přenášet i na známé lidi.

Jakmile pátým týdnem začíná nový měsíc života, kotěti se otvírá svět nových zkušeností a vjemů. V tomto věku už je možné zkoušet dávat malému mazlíčku pevnou stravu, ideálně nějakou vysoce kvalitní masovou konzervu určenou pro koťata. Obvykle je také zajímá strava, kterou si dává máma. Už v tomto věku se dají – s citlivým přístupem – zvykat na kočičí záchodek. Také je potřeba jistá obezřetnost, i když matka si svá mláďata stále pečlivě hlídá. Kotě začne mít kolem pátého týdne tendenci zkoušet, kde co ochutnávat, je tedy potřeba odstranit nebezpečně drobné, či snad dokonce toxické, předměty.

Zhruba v šestém týdnu nastává další pomyslný zdroj. Kotě divoce objevuje svět, aktivně navazuje sociální vazby s lidmi v domácnosti, vymýšlí stále nové hry. Trochu to odpovídá lidskému věku dvou let, kdy je batole "král světa", který chce celý hltavě poznat. Koťata už obratně běhají, skáčou, chytají hračky a loví pomyslnou kořist. Zároveň jsou to ale pořád malí tvorečkové, kteří dovedou z vteřiny na vteřinu tvrdě usnout.

Co se týče socializace, následuje kotě příklad své matky. Pokud je to kočka-mazlíček zvyklá na lidi, důvěřují jim i její mladí. Někteří chovatelé uvádí, že pokud se socializace do šestého týdne zamešká, jen velmi těžko se pak dohání a kočka může zůstat celý život nedůvěřivá a nemazlivá.

Šestým týdnem ovšem dětství kočky nekončí. Pořád má před sebou dlouhou cestu k dospělosti. Přesto však symbolicky ohraničuje nejranější věk a další životní období mají už trochu jiné tempo a dynamiku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články