Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak odstavit koťata

14. 1. 2020 – 20:12
0
Jak odstavit koťata S odstavováním začněte nejdříve v jednom měsíci věku | zdroj: Pixabay

Odstavování je proces, při kterém kotě postupně přechází z mateřského mléka na pevnou stravu. Zároveň by se v průběhu mělo naučit jisté samostatnosti. Kočičí matky to většinou zvládají samy, ale pro rychlejší vývoj koťátek je vhodné je trochu popostrčit.

Tento proces pro koťata obvykle začíná přibližně v jednom měsíci věku, nikdy se nesnažte jej zahájit dříve! Nezapomínejte na to, že nejlepším učitelem pro kotě je jeho matka, a proto by s ní mělo v raném věku trávit maximum času.

Příprava

Když koťata dosáhnou věku jednoho měsíce, můžete je každý den na pár hodin přemístit do místnosti bez matky. To by mělo omezit jak jejich potřebu mléka, tak i potřebu matčiny neustálé přítomnosti.

Zařiďte jim malý kotěcí koutek, ve kterém budou mít vlastní toaletu, hračky i pelíšek. Chybět samozřejmě nesmí ani misky na jídlo a vodu.

Koťata budou postupem času víc a víc samostatná, takže můžete dobu bez matky mírně prodlužovat.

Jak začít s přikrmováním?

Ve zverimexu kupte kočičí Sunar a nalijte jej do mělké misky. Nikdy nepoužívejte kravské mléko, které kočkám způsobuje žaludeční potíže.

Namočte do mléka prst a nechte kotě, aby jej olízalo. Potupně ho takto doveďte až k hladině mléka. Nikdy mu však netlačte k mléku hlavu a nemáčejte mu v něm nos! Mohlo by tekutinu vdechnout, což pro malá koťata může mít fatální důsledky.

Jakmile si zvykne pít mléko z misky, začněte do něj postupně přimíchávat kvalitní kotěcí krmivo. Používejte kapsičky či konzervy speciálně určené pro koťata. Maso v nich je nadrobno nakrájené a krmivo je upraveno pro jejich potřeby. 

V průběhu tohoto procesu by matka stále měla kojit, jen ne tak často, jako dříve.

Až si koťata zvyknou na hutnější jídlo, postupně snižujte množství přidávaného mléka. Později můžete zkusit nabízet i malé množství granulí - opět takových, které jsou speciálně určené pro koťata. Nezapomínejte jim poskytnout dostatek čerstvé vody.

Koťata si s jídlem nejspíše budou zpočátku hrát. Mějte trpělivost a dejte jim čas pochopit, že se obsah misky dá využít i příjemnějším způsobem. Proces odstavování by měl být završen nejpozději šest týdnů po jeho počátku. V tuto chvíli už by z vašich roztřesených uzlíčků měli být samostatní raubíři.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články