Načítání obsahu, prosím počkejte

Zánět spojivek u morčete může být předzvěst kurdějí

27. 7. 2023 – 9:36
0
Zánět spojivek u morčete může být předzvěst kurdějí Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zánět spojivek neboli konjuktivitida je u morčat poměrně častým zdravotním problémem, který zasahuje tenké blanky pokrývající zadní stranu víček. Příčinou bývá nejen infekce, ale i nedostatek vitamínu C, který morčata stejně jako lidé nedokáží metabolizovat. 

Symptomy zánětu spojivek jsou u morčat velmi podobné tomu, jak je známe u lidí. Objevuje se zarudnutí spodní strany víček, z oka může vytékat čirá či mléčná tekutina. Morče mrká nebo drží oko zavřené, snaží se ho třít packou. U výraznějších případů dochází k otokům víček, zarudnutí a horkost se šíří i na rohovku. Zánět se může objevit na obou očích i pouze na jednom.

Jak jsme naznačili v úvodu, mezi hlavní příčiny patří infekce, obvykle jsou na vině bakterie kmene chlamydia, listeria, salmonela či bordetella. Druhou častou příčinou je nedostatek vitamínu C, který morčata musejí získávat ze stravy či suplementů – zánět spojivek v tomto případě předznamenává brzký vznik kurdějí. K zánětu ale může vést i mechanické poškození spojivky, kupříkladu z prachu (častý problém u starého nebo nekvalitního sena) či z cizího předmětu, například ostrého úlomku stébla. Někdy záněty spojivek jako sekundární infekce doprovází jiné choroby, například syndrom suchého oka způsobený disfunkcí slzných kanálků.

Bez ošetření hrozí oslepnutí

Při podezření na zánět spojivek je nutné navštívit veterináře pro určení správné léčby. Drtivá většina případů je v zásadě banálních a snadno řešitelných. Pokud by se ale oči nechaly bez péče, tak může nemoc způsobit i ztrátu zraku. Některé bakteriální infekce se mohou i ze spojivek rozvinout natolik, že ve výsledku způsobí pneumonii, chřadnutí organismu a smrt.

Zvěrolékař nezhodnotí pouze stav očí, ale hledá i příčinu vzniku zánětu. V případě pravděpodobného bakteriálního zánětu se mohou provádět i stěry pro kultivaci. Někdy je potřeba provést i rentgenová vyšetření, zánět spojivek může být spojený se zraněním lebky či dokonce i doprovázet závažnou infekci zubu. Asi nejzávažnější příčinou je syndrom suchého oka, který se v podstatě nedá léčit a žádá si celoživotní léčbu. Vzácný je u morčat naopak zánět slzných kanálků. Je dobré mít představu o základním kontextu onemocnění, veterináře může zajímat druh používaného sena a podestýlky, jak často je obydlí mazlíčka čištěné a jaké má zdroje vitamínu C. Důležité informace jsou pak o časovém průběhu onemocnění a případných dalších neobvyklých projevech morčete.

Léčba pak závisí na závažnosti stavu a jeho příčině. Morče tak může dostat klasické antibiotické léky, oční kapky, vitamínové doplňky, případně specifickou medikaci reagující na primární příčinu zánětu spojivek. Důležité je i oko omývat pomocí k tomu určených tekutin. Rozhodně bychom se neměli pokoušet o domácí léčbu lidskými přípravky – kapky určené pro naše oči mohou mít složky, na které morčata špatně reagují například při polknutí.

Jak aplikovat oční kapky

Veterinář by měl dát instrukce, jak správně aplikovat mazlíčkovi oční kapky. Obecné zásady ale jsou: Oko je nejprve potřeba zbavit nečistot pomocí jemné žínky a mírně teplé vody. Oko otevíráme citlivě, přičemž prsty držíme morče pod bradou a palcem na hlavičce. Musíme brát ohled na jeho křehkou konstituci, ale také na malé nosní dírky – to abychom při soustředění se na pevný úchop nezačali morče dusit. Palcem položeným na hlavě otevíráme horní víčko, kapky držíme blízko oku, ale dáváme dobrý pozor, abychom se nedotkli. Hlavu uvolníme hned, jakmile kapka dopadne na bulvu – morče instinktivně mrkne a tím léčivo rozptýlí. Nemělo by být potřeba léčivo kapat znovu, i když máme pocit, že mazlíček ho po uvolnění vyklepal třepáním hlavou či vytřel packou.

Většina nekomplikovaných případů zánětu spojivek se vyléčí do dvou týdnů, déle může trvat léčba při hojení poranění oka nebo u závažných bakteriálních infekcí. Prevence je pak jasná: na prvním místě dodávat zvířeti dostatek vitamínu C ve stravě, pamlscích nebo doplňcích. Důležité je i kvalitní, málo prašné seno.

Obydlí by mělo dobře větrat, zároveň by morče nemělo být vystaveno průvanu. Klec se pak musí udržovat čistá a bez možných zdrojů bakteriální nákazy. Závěrem zopakujme: zánět spojivek je v zásadě banální nemoc, musíme ale mít dobrý přehled o změnách zdravotního stavu morčecího mazlíčka tak, abychom mohli veterinární pomoc vyhledat hned, jakmile se problém objeví.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články