Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejčastější nemoci očí u morčat

10. 5. 2021 – 7:57
0
Nejčastější nemoci očí u morčat Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Morčata patří, spolu s řadou dalších hlodavců, mezi ty mazlíčky, kteří mají o něco vyšší sklony k nemocím očí. Existuje řada možných problémů, které mohou zrakové ústrojí těchto zvířátek postihnout. Některé z nich jsou ale častější, a právě s jejich symptomy je dobré se alespoň základně seznámit. 

Škála možných zdravotních problémů u očí sahá od zranění, přes infekce až po nemoci a nádorová onemocnění. Tak jako se liší příčiny, liší se i léčba. Některé základní příznaky ale bývají většině nemocí společné. Podle čeho poznáme, že je s morčecíma očima něco v nepořádku? Obvykle můžeme pozorovat: 

  • Zakalení či zarudnutí přímo v bulvě 

  • Časté škrábání a tření oka 

  • Oko je permanentně zavřené 

  • Zarudnutí či výtok kolem očního důlku 

  • Neustálé slzení 

  • Bulky a boule kolem oka 

Od některých z těchto symptomů můžeme zvířeti ulevit domácími prostředky. Přesto je asi nejlepší vyhledat pomoc veterináře. I když příčina obtíží zmizela (například bylo oko jednorázově zraněno), ne vždy je čistě domácí léčba bez kontroly dobrý nápad. Podcenění hojení, či ještě hůře neodhalení příčiny problémů, může vést k mnohem závažnějším obtížím než na začátku. 

Mezi nejčastější problémy patří: 

Vřed rohovky 

Bývá obvykle spuštěn poraněním oka, jde v podstatě o formu zánětu. Morčátka jsou zvědavá zvířata, která neustále prohlíží své okolí, běhají, hrají si a podobně. Při tom se může poměrně lehko stát, že dojde k poranění, a to i o známé předměty. Na vině může být třeba kousek podestýlky, sena, ale i rvačka s jiným morčetem. Obvykle poranění rohovky poznáme podle zakalení či zarudnutí oka, stejně jako podle bolestivých reakcí. Někdy můžeme sledovat morče, jak si oko neustále tře, a dokonce se snaží si ho, v reakci na bolestivé svědění, škrábat o zem. Bolest ze vředu může vést až ke stresu a přerušení přijímání potravy, což má zase další zdravotní následky. 

Na tyto záněty obvykle zvěrolékaři předepisují masti ulevující od bolesti a urychlující hojení. Někdy hrozí, že bude zánět doprovázený i infekcí, proto bývají některé masti antibiotické. V případě rozsáhlejšího poškození či špatného hojení se přikračuje k dalším krokům, které hojení podporují, například tzv. mřížková keratotomie. 

Oční infekce 

Poranění oka může otevřít cestu mikroorganismům, stejně tak ale k infekci dochází při vystavení očních sliznic bakteriím či plísním. Taková infekce se opět projevuje zarudnutím, bolestí, někdy i horečkami. Často se objeví výrazný výtok, někdy vedoucí až k olysání srsti kolem oka. Mohou se tvořit i zasychající hleny, které na oku vytváří tvrdou krustu. Infekci je nutné řešit pomocí lokálních antibiotik, ať už kapek či mastí. Morčátku bychom při tom měli ulevovat citlivým omýváním oka mokrou, mírně teplou osuškou. Obvykle je také potřeba důkladně vyčistit klec a její vybavení. 

Přerostlé zuby 

Morčata mají zuby podobné králičím. Přední řezáky neustále dorůstají a jejich kořeny mohou začít dráždit místa kolem slzovodů. To vede k nadměrnému slzení zvířete, což má vliv na jeho kvalitu života, a nakonec i na zdraví očí a kůže kolem nich. Zablokování slzovodů se obvykle zjišťuje pomocí fluorescenčního barviva, které by po kápnutí do oka správně mělo doputovat do nosu. Pokud se ukáže, že problém opravdu leží zde, může veterinář přistoupit až k chirurgickému řešení. 

Nádory 

Rakovinné bujení se bohužel nevyhýbá ani morčatům, naopak je nepříjemně časté. Někdy se stane, že rostoucí nádor, ale i méně závažné výrůstky, vzniknou v prostoru za okem zvířete. To pak vede ke slzení a výraznému otékání, tedy ke značné nepohodě mazlíčka. Bohužel ne každý nádor se dá odhalit rentgenem, takže někdy dlouho panuje nejistota diagnózy – zatímco se nádor rozrůstá tak, až už neohrožuje jen oko. I když je ale nádor určený správně, velmi často nastává situace, že prostě neexistuje dobré řešení. Nezbývá pak než zvířátko léčit symptomaticky, ulevovat mu od potíží – anebo učinit smutné rozhodnutí, kterému se chce většina chovatelů vyhnout. 

Příčinám některých očních problémů lze poměrně snadno předcházet. Vznik rakoviny neovlivní nikdo, ale udržovat klec a životní prostředí čisté je úkolem každého zodpovědného milovníka morčat. Nedovolit bakteriím a plísním, aby začaly zvíře ohrožovat. Stejně tak je dobré přemýšlet nad tím, zda nějaký typ sena či podestýlky není zbytečně dráždivý.

Také je vhodné sledovat, zda se morčata spolu neperou více, než je zdrávo a snažit se případným konfliktům předcházet: oddělit nesnášenlivé jedince, mít dostatečně velkou klec pro všechny a podobně.

Největší zodpovědnost chovatele ale spočívá hlavně v tom mít o svých mazlíčcích přehled. Všímat si změn v chování, včas odhalovat případné změny na oku a bolestivé projevy. Jako u všech problémů platí i zde, že u řady obtíží je klíčové včasné řešení. Morčátka jsou oblíbená pro svou veselou a dobrosrdečnou povahu – a proto žádný chovatel nechce, aby se mu jeho svěřenci trápili kvůli nemocným očím.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články