Načítání obsahu, prosím počkejte

PÉČE O PEJSKA S CUKROVKOU: Jak se starat o pejska s cukrovkou?

2. 7. 2020 – 15:05
0
PÉČE O PEJSKA S CUKROVKOU: Jak se starat o pejska s cukrovkou? zdroj: Pixabay.com

Když od veterináře uslyšíte verdikt "cukrovka", nemusí to znamenat pro vašeho pejska konec světa. Přestože je nemoc nevyléčitelná, dá se udržovat pod kontrolou.

Diagnostika cukrovky u psů je poměrně snadná, ostatně stejně jako u lidí. Poté, co se objeví příznaky (zejména vlčí hlad, časté močení a neustálá žízeň), udělá lékař po dvanáctihodinové hladovce glukózový test. Pokud bude hodnota v krvi vyšší než 7-7,5 mmol/l, s vysokou pravděpodobností váš pejsek cukrovkou trpí. Veterinář pro kontrolu ještě odebere moč.

Cukrovkou trpí zhruba každý dvoustý pes. Bohužel bez píchání inzulinu se léčba chlupáčů zpravidla neobejde. Přípravky, které jeho tvorbu podporují, se u psů bohužel neosvědčily.

U cukrovky prvního typu je potřeba pravidelně – většinou dvakrát denně po jídle – aplikovat inzulin, a to až do konce života. U cukrovky druhého typu na začátek postačí výrazně upravit jídelníček, pokud to však nezabere, i v tomto případě se inzulinovým injekcím nevyhnete.  

U aplikace, stejně jako u krmení je důležitá pravidelnost, aby nedocházelo k výkyvům hladiny inzulinu v krvi. Veterinář vás musí dostatečně proškolit, abyste zdraví pejska neohrozili ještě víc. Nesprávné dávkování totiž může chlupáček ohrozit na životě.

Zejména pokud dojde k předávkování – u psa v takovém případě může nastat apatie, dezorientace, křeče, záškuby končetin až ztráta vědomí. Pokud taková situace nastane, co nejrychleji psovi na jazyk dejte cukr, hroznový cukr nebo alespoň med a vyrazte s ním k veterináři.

Počítejte s tím, že běžné krmivo budete muset vyřadit. Pro psy s diabetem se ale naštěstí vyrábí bohatá škála speciálního krmiva. To by mělo obsahovat dostatek vlákniny, glycidů a proteinů. Pokud psovi jídlo připravujete vy, tak se zaměřte na bílé maso, čerstvou zeleninu, rýži a těstoviny. Zapomeňte na ovoce a pamlsky, stejně tak na překrmování.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články