Načítání obsahu, prosím počkejte

Papoušci a obezita: Skryté problémy končí až selháním jater

1. 11. 2021 – 18:05
0
Papoušci a obezita: Skryté problémy končí až selháním jater Kakaduové patří mezi ty druhy, u kterých se obezita rozvíjí snáz. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Obezita patří mezi moderní civilizační choroby, které postihují nejen lidi, ale i jejich mazlíčky. Známé jsou případy nadváhy psů či koček, už méně se ale skloňuje tento problém u papoušků. Přitom i oni sami jsou těžkou nadváhou při životě v zajetí ohroženi. Nevhodná skladba stravy s nedostatkem pohybu dokážou své. Pokud už se pták do obézního stavu dostane, jakým způsobem lze nastavit léčbu a nápravu? 

Je potřeba si uvědomit, že obezita u papoušků není jen estetickým problémem. Ba co víc, estetická rovina je v tomto případě poněkud upozaděná, což činí tento stav ještě nebezpečnějším. Na papouškovi totiž nemusí být nadváha tak patrná jako na savcích. Celé tělo jim kryje často husté a načechrané peří, navíc tuk se jim ukládá jinak, než jsme zvyklí. Většina nadbytečných lipidů je totiž uložena v játrech – zvýšená hmotnost mazlíčka tak na jednu stranu nebije do očí, zároveň jej ohrožuje akutněji kvůli možným škodám právě na játrech. 

Trochu se ale i papouščí tělo začne měnit, a to nás může varovat. Kromě přímo měřitelného přírůstku hmotnosti se ptačí obezita většinou pozná podle mastného peří a žluté kůže viditelné na prsou po rozhrnutí peří. Vedlejším projevem pak může být rychlé přerůstání zobáku či drápků, které souvisí s dysfunkcí jater.  

Špatná strava a chybějící pohyb

Jak jsme uvedli, nejčastější příčinou je nedostatek pohybu a zároveň nevhodná strava. Pohyb je jasný – řada ptačích mazlíčků je chována v příliš malé kleci, případně jde o druhy, které přímo potřebují voliéru. Chybí zkrátka dostatečný rozlet. Špatná strava je pak nejčastěji dána příliš velkým obsahem olejnatých semen v různých směsích a podobně.

Nepomáhá ani přemíra sacharidů a škrobů, které se mohou objevovat jak v nevhodných směsích, tak přímo přemírou ovoce (jinak pro ptáky prospěšného a vhodného coby pamlsek). Aby toho nebylo málo, tak se zdá, že některé druhy mají k obezitě výrazně vyšší sklony než jiné. Výzkum na tomto poli stále běží, často se ale zmiňují kakaduové či amazoňani. 

Pokud už se nadváha u ptáka rozvine, jak můžeme postupovat? Lapidárně: změnou jídelníčku. Než našemu opeřenci nasadíme dietu, měli bychom si být jistí, že už netrpí nějakou přidruženou chorobou. Jakékoliv změny jídelníčku je proto dobré konzultovat s oborníkem či veterinářem. Pokud se například u papouška stihla rozvinout jaterní lipidóza jako následek obezity, může mu náhlá změna stravy spíše ublížit. 

Je nutné se striktně vyvarovat všech jednoduchých sacharidů. To znamená žádné ovoce, rýže, pečivo a podobně. Někdo by se mohl podivovat nad touto zdánlivě zbytečnou radou. Zkušenost zvěrolékařů ale říká, že někteří nezkušení chovatelé jsou schopní do mazlíčka nacpat naprosto nečekanou stravu. 

Vláknina a pohyb

Dalším krokem je zvýšení obsahu vlákniny ve stravě. Velmi vhodným zdrojem, který má navíc vysokou míru vitamínů, je listová zelenina. Pokud papouškovi dáváme v nějaké míře oříšky, vyhněme se směsím s buráky (které ostatně nejsou pravými oříšky). Jak jsme již naznačili, naprosto nevhodná jsou i olejnatá semena, nejtypičtěji slunečnice či světlice. Dodejme, že dnes se navíc na trhu objevuje řada směsí, které jsou přímo sestavené za účelem snížení kalorií. Případně se dají od zkušených chovatelů získat rady, jak si podobnou směs namíchat sám. 

Obecně platí, že i nedostatečné cvičení je lepší než žádné. Ideální samozřejmě je, pokud má papoušek možnost létat. Pokud to ale naše bydlení či jeho ubikace neumožňuje, pak je dobré podporovat aspoň aktivity zahrnující chození a šplhání po kleci. Někteří chovatelé se dokonce mění ve fitness trenéry, kdy papouška do pohybu tak trochu nutí. Třeba tím, že ho drží v ruce a (citlivě a s ohledem na jeho míru spolupráce) s ním pohybují nahoru a dolů. To ho nutí instinktivně roztahovat křídla a vyrovnávat balanc, což je další forma svalové aktivity. 

Hrozí selhání jater

Vzato kolem a kolem, jen málo mazlíčků je obezitou zasaženo tak vážně jako ptáci. V tom smyslu, že obezita u savců je dlouhodobá záležitost – kočky a psi nadváhou trpí, ničí si klouby a cévy, chvíli to ale trvá, než dojde na kolapsy orgánů. Ptačí ukládání tuků do jater je ale tak výrazné, že selhání tohoto životně důležitého orgánu může být překvapivě rychlé.

Přitom je škoda, pokud se nechá situace dojít tak daleko – ptáci jsou přece symbolem jisté lehkosti a volnosti. Žádný chovatel ale nechce svému zvířeti ubližovat vědomě a škody tak vznikají z čisté neznalosti. O to víc je potřeba při péči promýšlet, jak vypadá jídelníček a pohybové aktivity opeřených přátel. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články