Načítání obsahu, prosím počkejte

Pět tipů na domácí pamlsky pro papoušky

1. 11. 2020 – 8:49
0
Pět tipů na domácí pamlsky pro papoušky Základním pamlskem papoušků je ovoce. Jeho servírování ale můžeme znevšednit, a připravit tak našemu opeřenci nejen dobrotu, ale i zábavu | zdroj: Pixabay

Papoušci jsou mazlíčci, kteří si umí užít dobroty. Jádro jejich stravy pochopitelně musí tvořit zrniny (alespoň u většiny druhů) a často čerstvá zelenina, každý papoušek si ale rád zamlsá. Pamlsky pak mohou sloužit jak jako odměna při učení se, tak čistě pro radost. Leccos se dá koupit ve zverimexech, nejlepší je nakonec ale vždycky to, co papouškovi připravíme sami a o čem víme, jaké má složení.

Zkušení chovatelé už vědí, co mají jejich ptáci rádi. Obvykle nakonec pro přilepšení stačí třeba i jen kousek ovoce. Následující tipy tak berte hlavně jako doporučení začátečníkům. Případně je využijete, pokud pomáháte s chovem papouška svému dítěti – tehdy se může v zábavu změnit nejen papouščí mlsání, ale i jeho společná příprava.

Ovocná mísa

Nejzákladnějším pamlskem pro papoušky je ovoce. Některé druhy ho dokonce mají jako důležitou součást jídelníčku (i když ne základ). Pokud ale chcete podávání ovoce ozvláštnit, můžete papouškovi připravit ovocnou mísu. Možností je mnoho – krájená jablíčka, kousky banánů, měsíčky citrusů, hroznové víno a podobně. Některým jedincům může chutnat – a i zdravotně prospívat zažívání – pokud připravené ovoce navíc zakápnete čistým bílým jogurtem. Zkoumání ovocné mísy se může změnit v zábavu pro papouška i pro pozorovatele. Opeřenec se bude seznamovat s různými druhy ovoce, zkoušet jejich chutě a hledat své oblíbené.

Banánové chipsy

Sušené banány můžete koupit všude tam, kde se prodávají oříšky a sušené ovoce. Ne vždy ale máte jistotu, v jaké kvalitě se výrobek pohybuje. Málo se totiž ví, že jejich příprava ve skutečnosti není sušením, ale smažením v (obvykle kokosovém) oleji. Zajímavější může být připravit si ovocné chipsy sami a pak je pojídat spolu s papouškem.

Při přípravě banány nakrájejte na tenké plátky – oproti kupovaným kolečkům můžete zvolit i jiný tvar, třeba dlouhé tyčinky, se kterými papoušek bude zase pracovat jinak. Banány byste sice mohli na kvalitním kokosovém oleji smažit tak, jak se prodávají, pro domácí spotřebu je ale můžete nachystat i pečené a tedy méně náročné pro ptačí žaludek.

Troubu předehřejte na 80 - 95 °C (ovoce se tedy víc suší, než peče) a plátky pečte asi hodinu až hodinu a půl. Pokud banány před tím zakápnete citrónem, zůstává jim svěžejší barva a navíc příjemné aroma. Při domácím pečení můžete dobře hlídat výslednou konzistenci, chipsy nemusí být úplně přesušené a tvrdé.

Ovocné nanuky

Tento typ využijete spíše v letních měsících. Zní jednoduše: připravte papouškovi domácí ovocný nanuk. Rozmixované šťavnaté ovoce prostě jen zamrazíte s dřívkem a máte pamlsek, na kterém si můžete pochutnávat v horké dny spolu. Případně můžete do směsi přimíchat i oblíbené zrní či granule - pak ale mějte na paměti, ať si společné ochutnávání odpustíme. Každopádně platí, že kreativitě meze kladou jen potravinové nároky papouška. Pokud se přidržíte vhodného ovoce, můžete vymyslet neobvyklé kombinace či tvary nanuku.

Pečená slunečnicová semínka

U těch platí podobné rady, jako u banánových chipsů. Můžete je sice koupit, pokud si je ale připravíte sami, máte větší kontrolu nad jejich složením, čerstvostí, způsobem přípravy a i výsledné konzistenci. Pokud navíc v podzimním čase holdujete dýňovým receptům, je škoda se semínek zbavovat. Nemluvě o tom, že když chováte papouška spolu s dětmi, můžete přípravu slunečnicové pochoutky změnit ve společnou zábavu.

Semínka po vydlabání povařte asi 15 minut ve vodě. Na plechu je alespoň trochu zakápněte olivovým olejem a pečte je asi 45 minut na 120 °C, dokud nezezlátnou. Budou-li určená jen pro papouščí zobáčky, je možné je dopékat méně a nechat je světlejší.

Kaše z quinoy

Quinoa je druh jihoamerického semene, které je dnes už běžně dostupné nejen v každé zdravé výživě, ale i v řadě supermarketů. Má výborné výživové vlastnosti nejen pro lidi, ale i pro opeřence. Kaši připravíte tak, že semínka asi 10 minut vaříte ve vodě (asi 3 díly vody na 1 díl quinoy). Přimíchejte nasekaný banán a můžete přidat i kousky skořicové kůry, pokud víte, že vašim papouškům chutná. Po dalších pěti minutách míchání by měla quinoa jakoby zprůsvitnět a kaše je hotová.

Můžeme do ní vmíchat ještě například nesířené rozinky či sušená jablka. Kromě toho, že na podobné svačině bychom si mohli pochutnat i sami, získali jsme potravinu se skvělými nutričními hodnotami, navíc chuťově pro většinu papoušků velmi lákavou.

Při experimentování s pamlsky obecně platí několik zásad: Nikdy by nemělo jít o hlavní jídlo, ale jen o doplněk stravy. Dbejte o míru, příliš velký přísun ovocného cukru může papouškům ublížit – a už vůbec byste neměli sami nějaký rafinovaný cukr k pamlskům přidávat. Také své mazlíčky do ničeho nenuťte, i papoušci mají individuální chutě. V neposlední řadě se pak striktně vyhněte některým potravinám, které jsou pro papoušky toxické – avokádo, čokoláda, cokoliv s kofeinem, včetně čaje.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články