Načítání obsahu, prosím počkejte

Běžné potraviny, které mohou otrávit papouška I.

29. 9. 2020 – 8:30
0
Běžné potraviny, které mohou otrávit papouška I. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Mnozí papoušci jsou sociální tvorové, kteří se svými lidmi rádi tráví čas. Ptáci odchovaní od mláděte bývají obvykle tak zvyklí na domácí prostředí, že není problém nechávat je přes den na volno poletovat po pokoji. Při tom ale na ně může číhat nebezpečí tam, kde bychom ho nečekali – třeba pokud papoušek zkonzumuje některé pro nás neškodné potraviny.

Kromě kamarádství je mnoha papouškům vlastní také zvědavost – a ta je může přivést až k tomu, že zkoušejí ochutnávat jídlo, které vidí u svých lidí. Komické situace, kdy nám papoušek strká zobák doslova až do talíře, se ale lehko můžou změnit v drama. Ptačí metabolismus se totiž dosti liší od toho našeho, a tak pro ně mohou být i zdánlivě neškodné potraviny špatně stravitelné, někdy dokonce přímo toxické. Co bychom raději neměli papoušky nechat ochutnávat?

Čokoláda 

Obecně platí, že čokoláda by měla zůstat hlavně lidskou pochoutkou. Známé jsou poučky, jak může čokoláda ublížit psům, některé její složky jsou ale toxické i pro papoušky. Obzvlášť dětem se tak může stát, že nechají ptáčka čokoládu zobat – papouškům chutná, protože díky ovoci jsou zvyklí na sladké chutě. Čím větší obsah kakaa, tím horší projevy může otrava mít – způsobuje průjem, zvracení, v extrémním případě dokonce až šok nervovému systému a možnou smrt.

Jablečná jadýrka

Je běžné dávat papouškům jako pamlsek kousek jablka a je to naprosto v pořádku. Semínka ale obsahují stopové množství kyanidu, pro lidi je množství neškodné, v drobném ptačím tělíčku by se ale mohlo projevit. Mnoho chovatelů by jistě nyní řeklo, že s jablečnými jadýrky nikdy problém nebyl, vše je ale otázka míry, váhy papouška, stavu jeho metabolismu a také konkrétního jablka. Rozdíly v mikrogramech, které my bychom neřešili, mohou být pro drobné organismy zásadní.

Alkohol

Žádný zodpovědný chovatel by samozřejmě papouškovi vědomě nedával alkohol, jsou ale popsané případy, kdy se volně pohybující pták dostal k nehlídanému koktejlu či likéru, neodolatelně přitahován sladkou ovocnou vůní. Opět platí, že je potřeba brát v potaz nízkou tělesnou hmotnost papoušků, vždyť například andulky váží jen asi 30 gramů. U takto drobného, rychlého metabolismu může být i malé množství alkoholu smrtící a vést k rychlému kolapsu orgánů.

Sůl

Funguje podobně jako u lidí. V malém množství ji tělo potřebuje, její přemíra ale může způsobit dehydrataci, selhávání ledvin a smrt. Vzhledem k velikosti papouščího těla je pak smrtelná dávka soli velmi malá, pozor tedy například na ozobávání soleného pečiva a podobně.

Avokádo

Slupka i dužina avokáda je pro papoušky, a obecně pro spoustu ptáků, potenciálně toxická. Způsobuje srdeční šok a může vést až k zástavě srdce. Neexistuje přesná studie o nebezpečném množství, ale obecně se doporučuje dávat na avokádo v kuchyni blízko papoušků velký pozor.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články