Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak naučit papouška mluvit

31. 5. 2020 – 22:43
0
Jak naučit papouška mluvit Pokud chcete mluvícího papouška a nemůžete si dovolit velkého opeřence, andulka je jasná volba | zdroj: Profimedia

Když máte dost trpělivosti a štěstí na dobrého a šikovného žáka, můžete svého papouška naučit říkat desítky slov, dokonce i krátké věty. Kde začít?

Nejdříve asi výběrem papouška. Platí, že čím větší papoušek, tím větší dokáže mít slovní zásobu i kvalitu projevu – ideální jsou proto žakové, kakaduové, amazoňani či arové. Postačí ale i běžná andulka, případně korela.

Jak postupovat?

Důležitá je vaše trpělivost, některým papouškům trvá klidně rok, než začnou říkat první slovo. Další slova se pak už učí mnohem rychleji. Jako první slovo zvolte buď papouškovo jméno, nebo takové, které je dostatečně zvučné a ideálně obsahuje samohlásky e-i-u, jež se papouškům dobře vyslovují. Není náhoda, že se v našich končinách naučí říkat "Pepíku" snad každá korela nebo andulka.

Slovo, které chcete svého létajícího miláčka naučit, opakujte stále dokola se stejnou intonací. Vyslovujte ho zřetelně a papouška v nejlepším případě držte v ruce blízko rtů, aby mohl sledovat jejich artikulaci. Ne že by odezíral, ale jejich pohyb ho zaujme a bude se soustředit.

S výukou začněte už od mláděte, nepřehánějte to ale, papoušek vše musí brát jako hru. "Lekce" by tak neměla přesáhnout deset minut. V místnosti by přitom mělo být ticho, vypněte proto všechny rušivé zvuky.

Nezapomínejte na chválení a odměny. Ty jsou základ!

Ale pozor, pokud chováte dvojici, možná budete mít smůlu a vaše snahy budou marné. Budou si povídat spolu svojí rodnou řečí, proč by se namáhali s papouškováním, že?

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články