Načítání obsahu, prosím počkejte

Andulka: Zajímavější mazlíček, než se zdá

5. 11. 2019 – 10:14
0
Andulka: Zajímavější mazlíček, než se zdá Dvojice andulek | zdroj: Pixabay

Andulka vlnkovaná, postaru zvaná papoušek vlnkovaný, je asi nejpopulárnějším druhem papouška chovaným v domácnostech. Některé odhady říkají, že téměř polovina všech opeřených domácích mazlíčků jsou právě andulky. 

Andulka si proto získala v běžném povědomí pověst jisté "obyčejnosti". Kdo chce skutečnou exotu, nepořídí si přece obyčejnou andulku. Opak je ale pravdou, i tento tvoreček má celou řadu zajímavostí, které stojí za pozornost.

Už jenom to, že ikonicky nejběžnějším papouškem se stala andulka by mohlo vypadat zvláštně. Pochází totiž z Austrálie, tedy z kontinentu odlehlého a relativně pozdě objeveného. Za jejich popularitou a značným rozšířením asi stojí nejen drobné rozměry a inteligence, ale i snadnost množení a nenáročnost chovu.

Andulky nejsou žádné biologické křehule. Ilustruje to i fakt, že navzdory velkému narušení australského ekosystému, jsou stále hojné nejen v našich obývácích, ale i v přírodě své původní domoviny. Divoké andulky obývají nejčastěji eukalyptové háje, v oblibě mají i drobné keře. Andulka je schopná i týden nepít, přesto se raději zdržuje u zdrojů vody.

Zajímavé je, jak se začala forma chovaná v zajetí lišit od té přírodní. Původní divoká andulka má jednu barevnou variantu - zelené tělo, žlutá hlava, žlutozelená křídla. Váhově má do 40 gramů.

Šlechtěním se ale podařilo dosáhnout obrovské škály barevnosti tak, jak je známe ze zverimexů: modrá, bílá, azurová, šedá, tyrkysová, šedozelená a podobně. Výstavní ptáci jsou také větší a mohutnější, než jejich divocí sourozenci, mohou dosahovat až 60 gramů váhy.

  budgerigars-1418581_1280 Barevné varianty andulek | zdroj: Pixabay

Život divokých a domácích andulek se liší i ve sféře sociální. Doma se obvykle setkáme s jedním, dvěma ptáčky v kleci, případně malou skupinkou u chovatelů, kteří mají k dispozici větší voliéry. V divočině ale andulky vytváří obrovské hnízdící kolonie, které mají mezi sebou poměrně složité vztahy.

Divoká andulka je neustále obklopena nějakými kolegyněmi - to je možná jedna z příčin jejich značné inteligence, bez které se složité sociální chování neobejde.

V zajetí je tak také lepší chovat andulky alespoň v páru - ovšem pozor, trochu překvapivě se obvykle dobře snáší dva samci, nikoliv ovšem dvě samice. Obvykle se v zajetí dožívají 10-12 let, jsou ale dobře popsány i případy andulek dvacetiletých.

budgie-3562253_1280 Žluté andulky | zdroj: Pixabay

V zajetí jsou chovány andulky někdy od poloviny 19. století, od počátku byla jejich nejhledanější vlastností schopnost naučit se mluvit. I v českých zemích se objevují už někdy na konci 19. století. Andulky možná nejsou velmistry testů inteligence, jako například žakové, ovšem vlohy pro mluvu mají značné. Andulák Puck, žil v 90. detech, drží dosud mezi ptáky nepřekonaný absolutní rekord v rozsahu slovní zásoby.

A jedna zajímavost na závěr. Oxfordský slovník oficiálně zařadil do jazykového korpusu slangový australský výraz pro upnuté mužské plavky typu speedos. Ty jsou u protinožců zvány “budgie smugglers” (andulka je anglicky budgerigar) - tedy “pašeráci andulek”. Andulka je v tomto případě eufemismem pro boule na plavkách vzniklé obtažením...však vy víte čeho.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články