Načítání obsahu, prosím počkejte

Běžné potraviny, které mohou otrávit papouška II.

4. 10. 2020 – 11:50
0
Běžné potraviny, které mohou otrávit papouška II. zdroj: Pixabay

Papoušky mnozí chovatelé nechávají létat v bytě na volno – a je to tak dobře. Často si ale při tom neuvědomí, že co nám přijde neškodné, může pro malý ptačí metabolismus znamenat pohromu. Nabízíme pokračování přehledu běžných potravin, které ale mohou být toxické pro papoušky. 

Houby

Neexistuje přesná studie o tom, zda jsou alespoň některé druhy hub papouškům neškodné. Ví se ale, že obecně na houby papoušci špatně reagují narušeným zažívacím systémem a kolapsy ledvin. To přitom platí i pro houby jedlé, například žampiony.

Rajčatové listy

Plody rajčat jsou pro papoušky velmi chutné a v malém množství představují vhodný pamlsek. Někteří veterináři ale doporučují volit raději zeleninu či ovoce jiné, neboť pro ptačí žaludky jsou rajčata ve větším množství příliš kyselá. Skutečné nebezpečí ovšem představuje samotná rostlina – zelené listy, stonky i výhonky jsou pro papoušky vysoce toxické. Je proto potřeba velmi dbát na to, abychom omylem s plodem ptákům nenaservírovali i zelené části. Navíc má mnoho lidí ve zvyku mít rostlinu rajčete i přímo v bytě a je velmi pravděpodobné, že by její části volně létající papoušek mohl ochutnat.

Kofein 

Je to podobný případ, jako s alkoholem. Asi bychom papouškovi vědomě neservírovali kávu, volně zkoumající pták by se ale mohl pokoušet něco s kofeinem ochutnat. Nezapomínejme navíc, že kofein je obsažený i v čaji, který může svou vůní ptáka velmi lákat. Vzhledem k velikosti papouščího těla stačí jen malé dávky, aby naplno propukly projevy spojené s předávkováním kofeinem – prudký tep srdce, srdeční arytmie a nakonec zástava srdce a smrt.

Cibule

Udává se, že malé množství sušené cibule papouškům nevadí. I když si u podobné informace klademe otázku, proč zrovna takto někdo zkoušel ptačí jídlo kořenit. Větší dávky ale můžou způsobit prudké zvracení a průjmy, zkrátka velmi špatnou reakci zažívacího systému. Možná bychom čekali, že ostrá cibulová chuť papouška zastaví, ale nepochybně se najdou i jedinci, kterým by volně ložená cibule nedala spát.

Syrové fazole

Někdy je potřeba papoušky přikrmovat vysoce výživnými potravinami a pak celá řada chovatelů sahá mimo jiné i po vařených luštěninách. To je naprosto v pořádku a papoušci si na nich rádi pochutnají. Ovšem pozor, třebaže můžete najít rady, že luštěniny lze podávat i syrové, je potřeba se raději vyvarovat fazolím. Syrové, sušené fazole mohou obsahovat látky zvané fytohemaglutiny, které vyvolávají srážení krve a můžou tak vést až k infarktu. Papouškům stačí jen malé množství k otravě vedoucí až ke smrti.

Dodejme na závěr, že reakce toho kterého organismu samozřejmě můžou být individuální. Možná, že někteří z našich čtenářů mají opačné zkušenosti a mohli by namítnout, že jejich andulka ozobávala například rostlinu rajčete bez jakékoliv reakce. Mělo by ale asi zůstat zlatým pravidlem, že pokud nebezpečí hrozí, je lépe být opatrný, než později litovat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články