Načítání obsahu, prosím počkejte

Jídelníček složený pouze ze semen papouškům škodí

25. 4. 2021 – 9:21
0
Jídelníček složený pouze ze semen papouškům škodí Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Semenná strava je v rozumné míře pro exotické ptactvo důležitá. U některých druhů odpovídá jejich přirozenému jídelníčku a obecně platí, že zob je pro ptáky potřebný. Nic se ale nesmí přehánět. Většina poučených chovatelů ví, že pro ptáky platí to, co pro lidi: důležitý je pestrý jídelníček. Přesto se někdy začátečníkům stává, že například svou andulku krmí stále dokola jen tou samou semennou směsí – takový jídelníček se bohužel může ošklivě podepsat na zdraví opeřeného mazlíčka.

Semínka obsahují rostlinný tuk, který je cenným zdrojem energie, ale lehko se s ním překročí vhodná míra. Semenná strava je také dosti chudá na vápník, vitamíny a potřebné minerály – rozhodně nemá dostatečný obsah rostlinných látek pro potřeby papouščího organismu.

Zkušený chovatel nebo veterinář pozná papouška krmeného jednostranně a nevyváženě na první pohled. Má totiž suché, roztřepené a matné peří, což způsobuje právě nedostatek správných živin. Kromě toho se v dlouhodobém hledisku kumulují zdravotní problémy spojené s funkcí některých orgánů, svalů, rozvojem kostí a podobně.

Zelenina

Jak tedy papoušky správně krmit? V přírodě jsou to takřka všežravci – pojídají rostliny, ovoce, zeleninu a sem tam i hmyz. Prvním krokem kvalitního jídelníčku je tedy nezapomínat na zeleninu. Zjednodušeně platí, že tmavší, pevnější zelenina je hodnotnější, než ta jemná a světlá. Dokonce v rámci různých kultivarů jednoho druhu – například u zelí je to tmavě červené výživnější, než bílé.

Velmi kvalitní pro výživu je pak zelenina kořenová, například mrkve, ředkvičky, tuříny či řepa. Samozřejmě je dobré je podávat papouškům i se zelenou natí. Jako doplněk by se nemělo zapomínat ani na ořechy. Ty jsou sice často kaloričtější než semena, ale mají vysoký obsah prospěšných látek. Jako obohacení stravy jsou tedy ideální. Kupříkladu vlašské ořechy a jejich omega-3 mastné kyseliny jsou pro tělo opeřenců vysloveně požehnání.

Ovoce a bylinky

Ideálním pamlskem je pro papoušky ovoce, které jim moc chutná a zároveň také obsahuje množství prospěšných látek. To platí například pro pomeranče, bobule jako borůvky či ostružiny, ale například také granátová jablka. Bez obav z přemíry cukru pak můžeme opeřencům servírovat například jablka.

Čerstvé krmení bychom sezónně měli sezónně doplňovat i bylinkami. Ideální složení mají pampelišky, sedmikrásky či kokošky. Na podzim zase papouškům chutnají jeřabiny či šípek. Stejně tak ocení i zelené větvičky a proutí – klasikou jsou větvičky hlohu i s listím a bobulemi.

Samozřejmě, jádro stravy u (nejen) zrnožravých papoušků budou nadále tvořit různé semenné směsi ptačího zobu. Samostatnou kapitolou je otázka složení krmných směsí, která se řídí podle druhů. Tak například malé andulky ocení proso, větší papoušci jako hlavní zrno spíše slunečnici. Ideální je si podle získaných zkušeností semenné směsi míchat sami.

Znovu ale zopakujme, podstatný je pestrý jídelníček – strava nesmí být jednotvárná. Zkrátka: zdroje potravy v přírodě jsou rozmanité. A stejně tak rozmanité musí být i menu, které servírujeme našim opeřeným mazlíčkům.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články