Načítání obsahu, prosím počkejte

Má váš papoušek dostatek vápníku?

22. 4. 2021 – 16:11
0
Má váš papoušek dostatek vápníku? Pestrá strava je základ dobrého fungování metabolismu papoušků. Ilustrační snímek (pár eklekta různobarvého) | zdroj: Pixabay

Vápník je jednou z klíčových látek pro činnost organismu, jeho růst a rozvoj. Platí stejně tak pro lidi, jako pro zvířata – papoušky nevyjímaje. Vápník je pro ptáky o to důležitější, že kromě správného růstu kostí a činnost nervové či svalové soustavy ovlivňuje také tvorbu vaječné skořápky u samiček. Člověk si velkou část spotřeby vápníku může doplňovat pomocí mléčných výrobků – jaké možnosti máme ale při chovu papoušků?

Každého chovatele asi na prvním místě napadne tzv. sépiová kost, tedy vlastně redukovaný pozůstatek vápenité schránky některých hlavonožců. Pro ptáky je ideálním doplňkem organického vápníku. Navíc si kvůli struktuře materiálu s „kostí“ mnozí papoušci rádi hrají – lehko se láme, ale je potřeba ji trochu dobývat a žvýkat zobákem. Takové hry podporují dobrou náladu a sklony k pohybu.

Kvůli rozbíjení nudy a stereotypu, která papouškům nesvědčí, je možné jim sépiovou kost nabízet i nekonvenčně. Zablokovat ji mezi mřížemi tak, aby museli vyvinout snahu při jejím dobývání, případně ji nechat volně ležet, což zase opeřence nutí ji posouvat a přenášet.

Zdroj v rostlinách a plodech

Sépiová kost ale není jediným zdrojem vápníku, který lze nabídnout. Někdy se i v lidské výživě zapomíná, že vysoký obsah tohoto prvku a jeho sloučenin mají i mnohé rostliny. Zjednodušeně můžeme říci, že se s ním setkáváme spíše v tmavších, tvrdších zeleninách – což je ovšem dosti obecné určení. Kdybychom měli být konkrétní, tak zmíníme čínské zelí, kapustu, saláty jako kale či ibiškovec jedlý (okra), kadeřávek, brokolici a podobně. Někdy se hovoří i o špenátu, ten ale kvůli vysokému obsahu kyselin vápník při trávení poměrně špatně uvolňuje.

Vápník najdeme i v sezamových semínkách či mandlích, případně ve fících (sušených), pomerančích nebo chia semínkách. Mnohé z těchto potravin se ale musí používat s rozmyslem, abychom papouška spolu s užitečným vápníkem nekrmili také zbytečně velkým množstvím kalorií. Opeřenci ale umí být stejně mlsní jako lidé, a tak ocení, když jim budeme podávat stravu pestrou. Když k tomu využijeme v rozumném množství i zmiňovaných pamlsků, tak svým miláčkům jen prospějeme.

Potřeba vitamin D

S vápníkem se ale pojí ještě jedna skutečnost: sám o sobě nestačí. Tělo pro jeho vstřebávání potřebuje vitamín D. Ten si od jara do poloviny podzimu vyrábí organismus sám ze slunečního UV záření. V zimních měsících je ale vhodné, obzvlášť v chovu velkých papoušků, zvážit, zda nevybavit jejich voliéru UVB žárovkou, která jim bude nedostatek slunečního svitu suplovat.

Případně se podává přímo vitamín D jako doplněk stravy – je ale potřeba dávat dobrý pozor na předávkování, které u přirozené tvorby nehrozí. Ještě dodejme, že sklo UV záření filtruje, takže přes léto potřebují „na vzduch“ i bytoví papoušci. Klec na slunném místě za oknem nestačí.

Některé druhy papoušků, například žako, jsou na nedostatek vápníku obzvláště citlivé. Obecně ale platí u všeho exotického ptactva, že vápník zkrátka nesmíme podcenit. Platí to dvojnásob při snaze o zahnízdění, kdy nedostatek vápníku vede nejen ke křehkým vajíčkům, ale i k zadržování snášky a život ohrožujícím stavům. U mláďat se pak projevuje trvalými následky jako je osteoporóza, křivice a podobně. Ohrožení slabými, lámavými kostmi jsou ale i ptáci starší.

Bez vápníku to zkrátka nejde a o to víc by měl zodpovědný chovatel dbát o to, aby jeho opeření přátelé měli vždy zdravou, správně sestavenou stravu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články