Načítání obsahu, prosím počkejte

Jakým krmením podpořit imunitu papoušků

2. 1. 2021 – 20:20
0
Jakým krmením podpořit imunitu papoušků Pomeranče jsou nejen oblíbeným pamlskem, ale i skvělým zdrojem vitamínů. | zdroj: Pixabay

V čase zimy, nevlídného počasí a nedostatku slunce často vyvstává otázka posilování přirozené imunity. I když je obvykle řeč o imunitním systému lidí, zvířat se to týká také. Zvlášť drobná tělíčka okrasných ptáků bývají na nemoci náchylná. Po jakých zdravých potravinách bychom v jejich případě měli sáhnout?

Pomeranče

I v obecném povědomí jsou citrusy považovány za jednu z nejprospěšnějších potravin. Vitamín C sice není odpovědí na všechno, rozhodně je to ale dobrý základ pro zdraví. A právě tímto vitamínem jsou pomeranče napěchované. Také se někdy uvádí, že pomeranče podporují tvorbu bílých krvinek, což pomáhá nejen při nemocech, ale i proti infekcím při zraněních. Když vezmeme v potaz, že řada papoušků citrusy jako pamlsky miluje, pak je volba jasná.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka tvoří součást základních krmných směsí některých papoušků. Kromě vysokých výživových hodnot jsou také velmi prospěšná – jsou jedním z nejlepších přirozených zdrojů vitamínu E. Ten významně podporuje imunitní systém, pomáhá proti rakovinnému bujení a je významným antioxidantem, který pomáhá odolnosti buněk. Ptáci slunečnicová semínka obzvlášť zbožňují, s jejich dávkováním je ale potřeba se mít trochu na pozoru. Jsou totiž velmi kalorická, a tak mohou přispívat k obezitě ptáků.

Mrkev

Tato sladká zelenina nechutná jen králíčkům, ve velké oblibě ji mají i opeření mazlíčci. Prospěšnost mrkve je opět často skloňovaná. Notoricky známý beta-karoten nepomáhá jen zraku, ale i správné funkci srdce a oběhového systému a je také jednou z dalších hrází proti rakovinnému bujení. Mrkev sice má jistý obsah cukru, v pestrém jídelníčku ale může být jako pochutina obsažená často a hodně.

Pálivé papričky

Některé druhy papoušků zbožňují pálivé chilli papričky. Jejich jazyk a trávení jsou nastavené tak, že cítí nasládlou chuť této ďábelské zeleniny, netrpí ale drážděním a pálením. Snad vnímají, že tato potrava je pikantní, toto vnímání ale rozhodně není tak intenzivní, jako lidské. V zemích, kde má pěstování chilli papriček značnou tradici, chovatelé uvádí, že jejich mazlíčci jsou po chilli jako diví. Vedle intenzivně pikantní chutě ale mají tyto plodiny také pozitivní vliv na zdraví. Látka kapsaicin pomáhá oběhovému systému, snižuje cholesterol, opět pomáhá proti rakovině a navíc pomáhá správnému trávení.

Čerstvá zelenina

Některé výše řečené potraviny sice do zeleniny spadají, obecně je ale potřeba zdůraznit potřebu "zeleného". Opět platí: co je prospěšné pro lidi, pomáhá i papouškům. Rostliny jako různé saláty, špenáty či například čínské zelí jsou skvělými zdroji železa, vápníku a vitamínu A. I pro papoušky tak platí, že zelená příloha by neměla chybět u žádného pořádného menu.

Jsou situace, kdy se chovatel bez pomoci vitamínových doplňků, či dokonce přímo léků neobejde. Ve složení jídelníčku ale více než kdekoliv jinde platí, že správná prevence je lepší, než pozdější řešení problémů. Jen díky pestré a na správné živiny bohaté stravě je totiž možné maximálně posílit imunitní systém, a předcházet tak případným nemocem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články