Načítání obsahu, prosím počkejte

Když se psovi nedostává vzduchu a dusí se: Mohou mít psi astma?

19. 1. 2023 – 8:32
0
Když se psovi nedostává vzduchu a dusí se: Mohou mít psi astma? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Mohou psi dostat astma? Je pravda, že statisticky je u nich výskyt této nemoci mnohem nižší než u koček. Přesto ani nejsou před potížemi s dýchacími cestami v bezpečí. Astma u psů se pak v mnoha ohledech podobá tomu, jak jej známe u lidských pacientů.

Psí astma se definuje jako nemoc alergická, vzniká tedy většinou jako alergická reakce na okolí. V důsledku otoků a křečí má postižené zvíře špatně průchozí průdušky, což vede k nedostatečné činnosti plic. Pokud se u psů astma objeví, tak obvykle u jedinců středního a spíše mladšího věku. Častější je pak výskyt u malých plemen.

Zdrojů alergenů může být celá řada, obvykle jde o látky, které se dobře vdechují. Na vině tak můžou být reakce na spory plísní, prach a roztoče, pyl, domácí čističe a saponáty, znečištění vzduchu, parfémy a osvěžovače, některé druhy pesticidů a hnojiv. Astma může souviset i s pasivním kouřením psů v kuřácké domácnosti.

Pes při astmatickém záchvatu kašle, ztěžka dýchá s široce otevřenou tlamou, sípe – zkrátka je na něm vidět, že se mu nedostává vzduchu. V reakci na špatné dýchání se někdy navíc objeví hlen a rýma, což dále zhoršuje průchodnost průdušek. V extrémních případech si tak u mazlíčka můžeme všimnout i modrání dásní jako důsledku nedostatku kyslíku v těle. Pes při astmatickém záchvatu snadno podlehne panice a není lehké ho uklidnit.

Natočte psa při záchvatu

Diagnóza astmatu může být někdy problematická, neboť ne vždy jsou záchvaty tak zjevné. Proto není dobré podcenit jakékoliv symptomy obtíží s dechem a raději dostat psa k veterináři dříve než později. Problém je, že se rentgen plic u lehčích případů, které neprošly těžkým záchvatem, může jevit neprůkazný. Někdy může zvěrolékaři ke správné diagnóze dokonce pomoci, pokud psa při záchvatu doma natočíte.

Silný astmatický záchvat je v podstatě akutním stavem, který si žádá rychlou pomoc. Při těžkých problémech s dechem je tak nutné zvíře rychle dostat k veterináři, který mu dokáže poskytnout kyslíkovou pomoc. Samotná léčba pak má tři pilíře, obdobné lidským případům: respirační medikace k uvolnění svalů, antihistaminika potlačující alergické reakce a steroidy ke zmírnění otoků.

I pro psy se již vyrábí inhalátory, které dostávají léčivo do průdušnic a plic v podobě vdechované mlhy. Ne všichni čtyřnozí mazlíčci tento způsob léčby dobře snáší, pokud se jej ale naučí tolerovat, pak se jedná o jednu z nejefektivnějších metod úlevy při běžných a lehčích případech.

Za jistou prevenci lze považovat vyhýbání se potenciálním alergenům. Ne všechno může člověk ovlivnit, jak jsme si ale naznačili výše, některé negativní faktory přináší psům sám člověk. Kromě častějšího uklízení prachu mazlíčkovi nejlépe prospějeme, pokud se dokážeme vyvarovat doma kouření, používání osvěžovačů vzduchu, škodit ale mohou i různé aromatické látky – od svíček po spreje. Astma sice dokáže potrápit, se správným přístupem se ale jedná o chorobu, která nemusí kvalitu života zvířete radikálně ovlivňovat.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články