Načítání obsahu, prosím počkejte

Pylová sezóna netrápí jen lidi, alergií trpí i psi

27. 3. 2022 – 18:20
0
Pylová sezóna netrápí jen lidi, alergií trpí i psi Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Se začátkem jara přichází období, které máme spojené s mnoha pozitivními věcmi – teplo, probuzení přírody, rozkvétání stromů. Alergici už ale vědí, že začátek vegetačního období se může pro citlivé lidi změnit v peklo. Nejinak je tomu i u psů. Častěji se sice potýkají s alergiemi na potraviny či na parazity, přesto se i u nich přecitlivělost na pyl objevuje.  

O něco častěji se v této souvislosti hovoří o alergii na trávu. Jelikož je ale nositelem alergenu pyl, mohou se reakce objevovat i při setkání s pylem stromů. Díky střídání ročních dob jde většinou o alergie sezónní, které bývají nejtěžší na jaře. Nelze ale zcela vyloučit střetnutí s pylem i v jiném období. Sám pyl působí na psy jako kontaktní alergen, reakce se jim tedy objevují především v místech dotyku. Je ale pravda, že v době hlavní pylové sezóny jím bývá v některých oblastech tak prosycený vzduch, že alergické zvíře může mít ošklivé reakce i na vdechnutí. 

Tento druh alergie se může u psa objevit kdykoliv, nejčastěji se ale začnou rozvíjet po první roce života, jako reakce na vystavení alergenům v dětství. Jistá útěcha je v tom, že u drtivé většiny psů s alergiemi na trávu a pyly jsou reakce sice nepříjemné, ale ne život ohrožující. 

Jak na anafylaktický šok

Anafylaktický šok, jako projev reakce těžké, se vyskytuje velmi zřídka. Jeho symptomy je ale dobré znát, obzvlášť pokud máme doma psího alergika. U některých z nich se totiž může stav a míra reakce s věkem zhoršovat. Objevuje se po 5 až 30 minutách po kontaktu s alergenem.

Mezi symptomy patří otoky tváře, problémy s dechem, kopřivka, sípání a funění. Občas symptomy doprovodí i zvracení či průjmy, při těžkých případech dokonce s krví. Anafylaktický šok je život ohrožující stav a při jeho výskytu je nutné vyhledat co nejrychleji veterinární pomoc. Znovu zopakujme – u psů jsou tyto stavy v reakci na pyl vzácné, je ale dobré být připraven. 

Běžné projevy zmíněné „alergie na trávu“ a z toho vycházející psí chování je očekávatelné: zarudnutí kůže, neutuchající svědění a z toho vyplývající drbání, olizování a vykusování kůže, vyrážka. Viditelné symptomy může být problém zpozorovat kvůli srsti, právě chování mazlíčka ale problém prozradí. Při velkých dávkách alergenu ovšem může podráždění kůže dojít až ke krvácení. Vznikají tak poněkud smutné výjevy pejsků, kteří s radostí ze života proběhnou čerstvou jarní trávou a skončí s krvavými, oteklými packami. 

Alergie bývají vícenásobné

Při podezření na travní a pylové alergie je nutné vyhledat odbornou pomoc. Určování alergií u psů může být zdlouhavá záležitost, pro další opatření je to ale nezbytné. Obvykle se zvířata testují na reakce na různé látky, případně se provádí i vyšetření krevního séra. U psů je velmi časté, že mívají alergie vícenásobné, přičemž další alergeny se objeví mimoděk při těchto vyšetřeních. 

Obecně se uvádí, že alergie nejsou plně léčitelné, objevují se ale stále sofistikovanější metody, dávající jistou naději do budoucna. Kupříkladu se může přistoupit ke snaze vybudovat alespoň nějakou rezistenci pomocí mikrodávek alergenů. Také existují různé formy imunoterapie, které mohou být u některých alergií velmi účinné. Používají se i léky utlumující receptory, které způsobují alergické reakce. Za obdobným účelem mohou obzvláště citliví psi s nebezpečím těžších průběhů dostávat například v průběhu pylové sezóny injekce kortikosteroidů. 

Pravidelná očista je základ

U mírnějších alergií, což bývá obvykle případ reakcí na pyly, se ale nejčastěji k léčbě přistupuje skrze tlumení obtížných symptomů a pokud možno odstranění zdroje alergenů. Zrovna odstranění se u pylů ale provádí velmi špatně, na rozdíl třeba od alergií potravinových. Doporučuje se tak například mazlíčka alespoň částečně umývat po příchodu domů z procházky v trávě.  

Při mírnějších případech kůži chvíli trvá, než na kontakt s alergenem zareaguje, a tak je možné výsevu vyrážky zabránit včasnou očistou. Když už ale na projevy alergie dojde, existuje řada tišících přípravků. Pro svědivé vyrážky se vyrábí zvláštní psí šampony. Postupně se na našem trhu objevují i mastičky či spreje s hydrokortizony, které tlumí zarudnutí pokožky. Také je možné mít od veterináře doporučené některé tišící léky ze skupiny antihistaminik. Jak jsme řekli, mírné projevy nejsou život ohrožující, věčné svědění ale může psa velmi vyčerpávat. Navíc drbání a kousání kůže může vést skrze rozdrásání k různým infekcím a zánětům. 

Alergie není nikdy na sto procent léčitelná. Pokud se ale podaří její projevy potlačit tak, že zvíře netrpí, lze to považovat za úspěch. Žádá si to ovšem trpělivého chovatele a úzkou spolupráci s veterinářem. Na druhou stranu, psi si zaslouží, aby si mohli venku hrát bez starostí s vyrážkami a nesnesitelným svěděním. Takže ta trochu chovatelské péče už není obvykle tak velká cena. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články