Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak a proč kontrolovat kočce zuby

21. 11. 2020 – 8:51
0
Jak a proč kontrolovat kočce zuby Kočičí zuby nezapřou šelmu. | zdroj: Pixabay

Kočka je šelma, a tak když se řekne kočičí zuby, představíme si na prvním místě řadu ostrých, bělostných jehliček určených k trhání myší a masových kapsiček. Ovšem pozor – je slovo "bělostné" vždy na místě? Péči o kočičí chrup bychom neměli podceňovat. Někteří odborníci doporučují zvyknout si kočce zuby pravidelně kontrolovat, neboť prevencí lze předejít mnoha vážným problémům.

Řada chovatelů koček se určitě právě začala smát, neboť je pobavila představa, že by si jejich tygr nechal dobrovolně a v klidu zkontrolovat zuby. Na první pohled to nemusí být úplně snadné, ale s trochou cviku se lze lítým bojům vyhnout. Jde ostatně o poměrně krátkou proceduru, která nemusí zabrat víc než tři minuty. Doporučuje se ji opakovat dvakrát či třikrát do měsíce, přičemž většina koček si prý na tuto rutinu rychle zvykne. Snad právě vaše kočka nebude výjimkou.

Pro kontrolu zubů se doporučuje vybrat čas, kdy máte vypozorováno, že je kočka v klidu, ale ne unavená. Rozhodně bychom neměli narušovat nějaké její aktivity či spánek. Důležitý je i klid chovatele – kočka musí cítit, že o nic nejde, a ne mít dojem, že se chystá nějaká závažná operace. Vhodné je najít místo s dostatkem světla a také platí, že víc párů rukou víc dovede.

Jak na to?

Potřebovat budete v podstatě jen nějakou bodovou žárovku a kočičí pamlsek jako odměnu za trpělivost (pro kočku, ne pro vás). První krok je zkusit zkontrolovat kočičí dech. Ano, kočičí dech nepatří mezi nejsvěžejší, nicméně chovatel by mohl znát své zvíře a poznat, kdy zápach překročil obvyklou míru a indikuje problém – obvykle zatím neviděný kaz či infekci dásní.

Pokuste se kočku maximálně uklidnit osvědčenými triky, které na vašeho mazlíčka zabírají. Doporučuje se po celou dobu na zvíře klidným hlasem mluvit. Lehce a bez trhání kočce zakloňte hlavu dozadu. Pomocí palce a ukazováčku odhalte v koutku úst zuby a dásně. Doporučuje se provést kontrolu postupně v obou koutcích a pak na předních zubech. Pozor, rozhodně se kočce neopírejte prsty o citlivý čumák, rychle by zpanikařila.

Pomocí světla zkontrolujte stav zubů, velmi důležité jsou i dásně. Nejprve se zaměřte na celkový stav – barva by měla být do běla, i když není nutné, aby zářila. Příliš mnoho žluté indikuje šíření zubního plaku, problém jsou zuby šednoucí zubním kamenem či přímo černé od kazů. Také se podívejte, zda některý není naprasklý či ulomený.

Důležitá je i barva dásní – měly by mít zdravě růžovou barvu, tedy ani příliš červené ani příliš bledé. Rudá barva indikuje záněty, šedobílá zase problémy s prokrvením. Někdy může komplikace vzejít i z přerůstání dásní přes zuby.

Je-li to možné, zkontrolujte kočce i hrdlo. Obzvlášť se zaměřte na zarudnutí, které značí záněty. Má-li mramorovanou strukturu, může jít o stomatitidu, na kterou obzvlášť starší kočky často trpí. Toto zánětlivé onemocnění je velmi bolestivé a může mít vážné následky.

Žádné násilí

Po skončení domácí prohlídky kočku odměňte pamlskem (pokud možno takovým, který nekazí zuby…). Někteří chovatelé uvádějí, že vidina pamlsku jejich kočku dovedla až k tomu, že se nechává prohlédnout úplně v klidu. Pokud se v průběhu kontroly začne kočka vehementně bránit, pusťte ji. Nechte zbytek zubů na jindy, klidně na další den. Velkou chybou by bylo kočku držet násilím, přes vzniklý stres už by si nikdy na zuby sáhnout nenechala.

V podstatě platí, že pokud při kontrole objevíme nějaké problémy, měly bychom je vždy konzultovat s veterinářem. Na zubní plak existují různé přípravky, které by se měly užívat preventivně. Výskyt zubního kamene už musí řešit veterinář, o kazech nemluvě.

Zlomené zuby je potřeba hlídat – kočkám se to stává často, ale o banalitu nejde. Mohou být zdrojem zánětů, kazivosti i poranění úst. Pochopitelně jakékoliv rudnoucí záněty, bolestivá místa a podobně, je také potřeba řešit s veterinářem.

Je často tendence srovnávat psy a kočky – nalijme si čistého vína, psovi se na zoubek dostanete snáz. Při jakékoliv snaze zkontrolovat kočičí chrup mějte na paměti, že nejhorší je násilí. Kočka se pak zatvrdí a veškerá snaha o prevenci přijde vniveč i v budoucnu. Ano, je příjemnější hladit si kočku na klíně, než se jí koukat do úst. Ostatně kočky by vřele souhlasily. Nezapomínejme ale, že jde v posledku hlavně a pouze o jejich zdraví.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články