Načítání obsahu, prosím počkejte

Tančící kakadu baví internet a fascinuje vědce

22. 5. 2020 – 23:28
0
Tančící kakadu baví internet a fascinuje vědce Snowball | zdroj: Profimedia

Tančící kakadu Snowball je původně internetovou celebritou, prošel ale pozoruhodnou kariérou. Od hvězdy Youtube, jakých je ve zvířecí říši celá řada, až po předmět zájmu odborných studií. Vědci totiž zjistili, že se kakadu baví tzv. pravým tancem – tedy že spontánně a přímo reaguje na rytmus hudby. A to je něco, co se ve zvířecím světě jen tak nevidí.

Tanečními vystoupeními zvířat se lidé baví už dlouho, ať už v minulosti u různých komediantů a cirkusů či nověji na vlnách internetu. Ve skutečnosti ale v těchto případech nejde o pravý tanec – tedy o spontánní pohybovou reakci na rytmus hudby. „Tančící“ zvířata jsou pro svůj pohyb vycvičena, což znamená, že třeba poznávají hudbu, na kterou mají spustit naučené pohyby, ovšem nejde o skutečnou, spontánní reakci těla.

Pohybová reflexe rytmu, zkrátka obdoba lidského tance, je zvířatům obvykle cizí. Pochopitelně bychom mohli začít hovořit o zvláštních tancích zvířecích, např. namlouvacích pohybech ptáků, ale to je jiná kapitola. Podle definice pravého tance totiž překvapivě zjistíme, že věda jej u zvířat donedávna v podstatě vůbec neznala.

Do tohoto stavu ale vtrhl papoušek kakadu jménem Snowball („Sněhová koule“), jehož videa se už v roce 2007 objevila na internetu. Tento kakadu žlutočečelatý, narozený v roce 1996, je jedním z mnoha papoušků zkušené chovatelky a majitelky ptačího útulku Ireny Schulz z USA.

Kakadu se stal klientem jejího zařízení jako nechtěný mazlíček, nakonec k sobě ale tolik přilnuli, že si jej ponechala. Irena Schulz věděla, že už u prvního majitele prý kakadu reagoval na rytmus hudby, přičemž ten u něj tyto vlastnosti podporoval, protože se jej snažil vycvičit pro vystupování. Paní Schulz si ovšem brzy všimla, že pták nemá bezduše naučené pohyby, ale jako by hudbu skutečně aktivně vnímal a užíval si ji.

zdroj: Youtube - BirdsLoversOnly

Snowball byl zprvu pouhou kuriozitou – zvířecí celebritou s vysokou sledovaností, jakých je ovšem internet plný. Jeho první videa ale náhodou shlédl dr. Aniruddh D. Patel z neurovědeckého institutu v La Jolla v Kalifornii a dle vlastních slov mu „při nich spadla brada“.

Dr. Patel se se svými spolupracovníky jako první zabýval papouškem odborněji a po sérii pozorování došel k závěru, že pták skutečně musí vnímat rytmus hudby a aktivně na něj pohybem reaguje. Což je ovšem něco jiného, než doposud cvičená zvířata. Průlomové studie si všimli vědci z Harvardovy univerzity a spojili se s paní Schulz. Už po několik let se tak talentovanému kakadu věnují, sledují jej a analyzují jeho schopnosti.

Výsledkem tohoto bádání je studie publikovaná vloni v uznávaném časopisu Current Biology. Vědci se domnívají, že Snowball došel ve své lásce k tanci tak daleko, že si spontánně vyvinul vlastní pohybové prvky. Irena Schulz popsala, že zprvu měl s tancem problémy, ale zjevně jej rytmický pohyb na hudbu přitahoval a pták prý doslova „objevoval možnosti svého těla“. Jakmile byl vystaven rozdílným skladbám, stával se pořád kreativnějším a jistějším.

zdroj: Youtube - Cell Press

Nakonec se podařilo popsat asi čtrnáct „tanečních kroků“, které nejsou výsledkem výcviku, ale niterní reakcí papouška na hudbu. To je naprosto přelomový objev, který zatím nemá ve zvířecí říši obdoby. Badatelé zdůrazňují, že nás to nutí přemýšlet jak nad podstatou samotného tance, tak znovu posouvat to, jak chápeme zvířata a jejich vnímání světa.

Vědci také upozornili, že v dokumentaci slavného papouška žako Alexe, jehož roky trvající sledování naprosto změnilo náš náhled na papouščí inteligenci, můžou být náznaky toho, že i Alex hudbu takto chápal. Jen se jeho talent nikdy nerozvíjel.

Kakadu Snowball tak je prvním odborně popsaným zvířetem se schopností pravého tance. Rozhodně ale nebude poslední – spíš než o výjimku se může jednat o první případ, který nám ukazuje, co u dalších zvířat sledovat příště. Každopádně zůstává faktem, že projít obloukem od internetové hvězdy po přelomovou ukázku papouščí mysli – to už je pořádná taneční kariéra. A kdo ví, možná i vy máte doma tančícího mazlíčka, kterého si jen zatím vědci nevšimli.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články