Načítání obsahu, prosím počkejte

KRÁSNÉ PSÍ PLEMENO, KTERÉ VŠICHNI ZNÁME ZE 101 DALMATINŮ! To je Dalmatin!

23. 2. 2020 – 17:21
0
KRÁSNÉ PSÍ PLEMENO, KTERÉ VŠICHNI ZNÁME ZE 101 DALMATINŮ! To je Dalmatin! zdroj: Pixabay.com

O dalmatinech se říkávalo, že jsou "hloupí", není to však pravda - mají za ušima. A užijete si s nimi spoustu zábavy, tedy pokud hledáte aktivního a bystrého společníka.

Na začátek to nejdůležitější. Málokomu ušlo, že masivní nárůst zájmu o dalmatiny podnítil film 101 dalmatinů z 90. let. To však přineslo i temné stránky, neboť velkou poptávkou po krásných "puntikatých" psech plemeno poněkud odneslo svým "zdravím".

Pokud tedy zatoužíte po dalmatinovi, obzvlášť pečlivě si pověřte chovatele, od nichž své štěňátko kupujete.

Ale zpátky přímo k dalmatinům. Pokud bychom měli najít jediné slovo, které tyto hafany charakterizuje, bylo by jím "energie". Dalmatini milují pohyb, v minulosti ostatně sloužili jako takzvaní "kočároví psi", kteří běhali právě při panských kočárech a odháněli agresivní, potulné hafany a kontrolovali cestu. Osvědčili se také při lovu, loveckým instinktem ostatně disponují dodnes, a celkově tudíž není divu, že jsou výborní parťáci pro nejrůznější psí sporty.

Ale pozor! Při výcviku umí být dalmatin dost tvrdohlavý. Určitě na něj nebuďte hrubí, jen byste mu ublížili. Naopak, je třeba najít si k němu cestu a s pomocí pamlsků i důslednosti. Odměna bude stát za to, získáte zábavného a chytrého společníka. 

Dalmatini jsou sice k cizím lidem rezervovaní, nepatří však k nejlepším hlídačům. Neměli by také pobývat celoročně venku, na to je jejich srst dostatečně neochrání před chladem. Nejlépe jim prostě bude uvnitř v domě či v bytě, odkud budou tuze vybíhat na procházky, s vidinou, že se na noc vrátí domů "do tepla.

Děti ano, ale odrostlejší

Dalmatin je dobrý pes do rodiny, rozumí si však spíše s "většími" dětmi. Mladší by v zápalu hry mohl povalit a lehce zranit. Snese se dobře i s dalšími domácími zvířaty, je však třeba, aby si na ně zvykal už od štěněte. Tito psi také špatně snášejí samotu a jsou fixovaní na své blízké,

Co se vzhledu týče, základní barvou dalmatinů je bílá, flíčky se objevují až nějaký čas po narození. Jsou buď černé nebo játrově hnědé. Dalmatini v kohoutku dorůstají zhruba do výšky až 61 centimetrů a váží do 32 kilogramů.

A zdravotní úskalí? Inu, dalmatini trpí na močové kameny, je tedy nutné dopřát jim neustálý přístup k čerstvé vodě. Občas, stejně jako další velká psí plemena, mají sklony problémům s klouby a vyskytuje se u nich také dědičná hluchota.

Mimochodem, dalmatini jsou tuže čistotní a jejich příkladná péče o kožich je někdy připodobňována ke kočkám. I proto nepotřebují často koupat - stačí je vymydlit párkrát do roka. Dalmatini nicméně línají po celý rok, je tedy dobré srst, byť krátkou, pravidelně pročesávat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články