Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí aristokrat, který upadl v nemilost

31. 10. 2019 – 17:16
0
Psí aristokrat, který upadl v nemilost Barzoj je elegán(ka) | zdroj: Pixabay

Barzoj je velký elegán s pozoruhodnou historií. Toto staré ruské plemeno mělo po bolševickém převratu v Rusku namále. Nakonec však byla tato krásná zvířata zachráněna.

Dokumentovalný původ barzojů, neboli ruských chrtů, se datuje až do 16. století. Barzojové byli oblíbenými psy ruské aristokracie, která je využívala k honu a považovala tyto krasavce za svého druhu prestižní záležitost.

Barzojové se většinou nekupovali, mezi šlechtou bývali šířeni darem a šlechtici se právě na honech pyšnili svými nóbl exempláři. Barzojové přitom zvířata nezabíjeli, lov probíhal s pomocí honičů, barzojové měli za úkol zvíře jen zadržet a znehybnit.

1024px-Tikhmenev_(1904)_Wolf_hunt_with_borzois Barzojové byli vyšlechtěni pro lov | zdroj: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24964708

Mezi velké milovníky barzojů patřili například Petr Veliký, ale i poslední ruský car Mikuláš II., či básník Alexander Puškin a spisovatel a dramatik Ivan Turgeněv. Oba umělci ostatně pocházeli ze šlechtických kruhů.

Právě spojení s aristokracií se ovšem barzojům stalo téměř osudným. Po bolševickém převratu v Rusku byla tato krásná zvířata nesmyslně zabíjena a plemeno se podařilo zachovat hlavně díky jedincům žijícím v zahraničí.

Barzojové byli už dříve oblíbení i mezi západní šlechtou. Barzoje měla velká milovnice psů různých plemen královna Viktorie, ráda je měla například i její snacha Alexandra Dánská, princezna s Walesu a manželka krále Eduarda VII.

V roce 1923 vznikl standard plemene a během 20. století se západním chovatelům dařilo nakupovat barzoje i ze Sovětského svazu.

Pes citlivý a svérázný

O barzojích se někdy říká, že jsou hloupí, není to však pravda. Jedná se o nezávislého tvora, který bez problémů zvládá základní a zásadní povely, ale má svou hlavu a někdy déle trvá, než se rozhodne uposlechnout. Nikdy u něj nepoužívejte fyzické tresty, barzojové jsou velice citliví a potřebují solidní, jemné zacházení, jinak u něj chovatel pozbyde důvěry.

Povahou je to klidný, přátelský a vyrovnaný pes. Šarvátek s jinými psy se spíš straní, ovšem s těmi pohodovými se dobře snese.

Barzoj bývá silně citově vázán na své blízké a má rád děti. Díky svému vzhledu jsou pak tito psi navíc doslova ozdobou domácnosti.

Nehodí se na hlídání. Barzojové postrádají sklon k agresivitě a s případným zlodějem by patrně ani nešli do konfliktu. Na druhou stranu jsou skvělí společníci a se svým pánem či paní si užijí i sportování. Baví je například agility, rád vás doprovodí i při běhání či jízdě na kole.

A ačkoliv dovedou na krátkou vzdálenost bleskově zrychlit, nevyžadují extra porce pohybu a nepatří k typickým závodním chrtům. Bohatě si vystačí s běžnými procházkami. Pokud se však tento pes například na zahradě, musí být řádně oplocena. Neboť pokud barzoj chytne stopu, případně bude cokoliv prohánět, jak mu velí instinkt, máloco ho zastaví - a mohl by si třeba ublížit na silnici. Mnozí také barzojové milují vodu a dobře plavou.

Barzojové mají krásnou, kvalitní srst s hustou podsadou a měkkou, delší krycí srstí. Chrání své nositele před chladem, je však nutné ji pravidelně vyčesávat a občas barzoje vykoupet.. Stejně tak barzojové potřebují péči o drápy i chrup. Nemají takzvaný "psí zápach", jsou tedy oblíbení i jako zvíře do bytů, kde si - při dostatečné frekvenci a kvalitě procházek - též lebedí. Každopádně svému barzojovi nezapomeňte poskytnout pohodlné místo, kde si pohoví, ať už bude ve městě či na venkově. Má to tak rád.

Co se kondice týče, patří barzojové k celkem zdravým plemenům. Pokud trpí problémy, bývá to zpravidla torze žaludku, či potíže s pohybovým aparátem. Někdy se u nich objevuje onemocnění srdce - například arytmie. Barzojové se dožívají 10 - 14 let.

Některým zdravotním problémům se dá zabránit vhodnou volbou krmiva a potravinových doplňků. Správné dávkování - rozdělení denní dávky do více porcí a zachování klidového režimu po jídle - může zabránit zmíněné torzi, problémům s klouby pak například podávání kloubní výživy. Tu však nejdříve prodiskutujte s veterinářem.

Buďte opatrní při podávání potravinových doplňků i léků. Chrti mají málo tělesného tuku a není těžké je předávkovat... Také však disponují řádným apetit a při jejich krmení si chovatelé sáhnou hlouběji do kapsy. Všichni psi by měli jíst dobře, ovšem pro tyto krasavce to, že musí mít krmení opravdu kvalitní, platí obzvlášť!

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  Wikipedia.org , spokojenypes.cz , pesweb.cz , webfordog.cz

Nejnovější články