Načítání obsahu, prosím počkejte

Zábavný pes, který za války téměř vyhynul

8. 10. 2019 – 15:32
0
Zábavný pes, který za války téměř vyhynul Tito psi milují vodu | zdroj: Pixabay

Holandský kachní pes neboli kooikerhondje je plemeno, které si i v Česku postupně získává stále větší oblibu. A není divu, je to parťák do nepohody. 

Jak už název napovídá, tento hafan má původ v Nizozemsku. Tam se psi podobní dnešním kooikerhondjům objevovali, i na malbách Rembradta či Jana Steena, již od 17. století. Bývali využíváni pro lov divokých kachen. To v režii tohoto plemene probíhalo zajímavým způsobem.

Psi plavali podél rákosí se zdviženým ocasem a poté, co vylákali zvědavé kachny, začalo nahánění.

Toto plemeno, nejmenší určené pro lov ptáků, dodnes dobře snáší chlad ani vlhkost, disponuje také jistou silou.

V plemenné knize byli registrováni až v roce 1943. A zároveň tehdy měli namále. Během druhé světové války totiž málem vymřeli. Jejich počet klesl na pouhých 25 zvířat!

To mělo za následek, že se zástupci plemene v budoucnu potýkali s dědičnými chorobami, které "vyřešil" až pečlivý postup a přísná pravidla při dalším šlechtění. Počátkem 70. let byl schválen standard plemene a později je uznala i Mezinárodní kynologická federace. 

Současní kooikerhondjové jsou vyrovnaní a zdraví jedinci. Musí mít čtveřici zdravotních testů - a to ty týkající se luxace pately, což je celkem časté onemocnění kolenního kloubu u psů, vyšetření očí a dva genetické krevní testy. Do chovu smí jen zdraví jedinci. 

Krásné zbarvení a bystrá mysl 

Kooikerhondje je opravdu krásný pes. Má středně dlouhou srst hebkou na dotek, která však kvalitně chrání psa před chladem i vodou. Je bílá s červenými či naoranžovělými znaky, někdo tomu říká "barva medová". Nevyžaduje mnoho péče - jen pravidelné pročesání a pes by měl být tak dvakrát do roka vykoupán. 

puppy-753587_1920 Holandský kachní pes je pohodové, aktivní plemeno | zdroj: Pixabay

Psi tohoto plemene mají jemnou kostru. Nejedná se však o žádná ořezávátka, ale o aktivní hafany. Hodí se prostě do rodiny, která má ráda pohyb.

Ostatně kooikerhondje dobře vychází s dětmi, pokud ho moc "neotravují". V pohodě bývá i s dalšími zvířecími obyvateli domácnosti, akorát občas prožene kachnu čil labuť. Jsou ale i jedinci, které, navzdory předkům, na podobné skopičiny už příliš neužije.

Vodu však milují stále. A neobejdou se bez pečlivého výcviku. 

Do Česka se toto plemeno dostalo teprve před 13 lety a nabývá na popularitě. Patří ostatně k inteligentním plemenům, vhodným i pro psí sporty, jakými jsou například dog dancing či agility.

Pokud však sháníte hlídače, vyberte raději jiného psa. Tento je s lidmi až moc velký kamarád. Kooikerhondje také potřebuje být u svých blízkých a ne v izolaci, například na zahradě. Na to, že byste mu zřídili odlehlou boudu, místo pelíšku kde vás bude mít "po ruce", tedy zapomeňte... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  iDnes.cz , Wikipedia.org , pesweb.cz , https://www.ecanis.cz

Nejnovější články