Načítání obsahu, prosím počkejte

Huňatý krasavec jménem komondor

7. 10. 2019 – 22:59
0
Huňatý krasavec jménem komondor Komondoři a děti se k sobě výborně hodí | zdroj: Profimedia

Pro spoustu lidí znalost tohoto plemene končí u vtipu nad tím, že vypadá jako mop. Nenechte se ovšem plést – komondor není žádný smeták! 

Původ komondorů je trochu záhada – jsou považováni za jednoho z národních psů Maďarska (komondorok). Není ale jisté, zda jde o původního psa maďarských kmenů. Když pomineme trochu divoké teorie hledajícího jeho počátky až v Sumeru, jeví se jako nejpravděpodobnější, že jde o psy, které s sebou do Uher přinesli ve 13. století Kumáni.

Tento turkický kočovný kmen se stal součástí uherské společnosti a rozpustil se postupně v moderním maďarském národě. Jejich psi ale zůstali. Slovo komondor je totiž nejspíše odvozeninou od "quman-dor", tedy "pes Kumánů". Je pravda, že jistou příbuznost s pasteveckými psy eurasijské stepi lze u komondora vystopovat.

Pes je to silný a urostlý, samci mohou mít nejméně 70 cm kohoutkové výšky a 50–60 kg váhy, někdy se uvádí, že jde o jedno z největších plemen vůbec.  Nejcharakterističtějším prvkem jeho vzhledu je jeho srst. Jde možná o nejsrtnatějšího psa ze všech – porost staršího psa má délku nejméně 30 cm.

Štěňata se rodí s jemnými, bílými chlupy podobnými chmýří. S věkem se ale srst více a více vlní, plstnatí a vytváří jakési dredy. Traduje se, že péče o komondora je kvůli jeho srsti mimořádně náročná, podle milovníků plemene je ale opak pravdou. "Dredatění" psa je přirozené a porost není potřeba opečovávat více, než u ostatních psů. Snad jen bahno a podobná špína se musí hlídat více, aby se ze psa nestala koule hlíny.

Komondorova srst nepřipomíná ovčí vlnu jen na pohled, ale i vlastnostmi. Psa dokonale chrání před chladem a vlhkostí, zároveň poskytuje tepelnou izolaci v horké dny. Nemluvě o tom, že komondorům pomáhala i v zápasech s vlky, kteří doslova nebyli schopní se psovi dostat na tělo. Díky srsti a vzrůstu je tak komondor dokonalým hlídačem a je považován za jedno z nejlepších pasteveckých plemen vůbec.

Jeho charakter z těchto silných pasteveckých genů vychází – umí prudce střídat polohu až flegmatického klidu a prudké, aktivní obrany. Ke své rodině i k dětem je velmi přátelský, ale také velmi ochranitelský. Cizí lidé si těžko získávají jejich důvěru. Komondoři jsou tak dnes oblíbení nejen v pastevectví, ale i jako hlídači, dokonce někdy i při ostraze objektů.

Plemeno je dnes v Maďarsku běžné, v jiných zemích se ale také těší zasloužené pozornosti. Uvažujete-li tedy o psu pro opravdu velkou zahradu – nebo střední stádo ovcí – komondora byste rozhodně měli brát v potaz. Komu se jednou vesele zadívá do očí, všem dredům navzdory, ten lehko podlehne jeho huňatému kouzlu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články