Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak zbavit psa hrůzy z vody?

26. 8. 2019 – 9:51
0
Jak zbavit psa hrůzy z vody? Koupání je pro psy většinou radost, existují však i výjimky | zdroj: Pixabay

Pro většinu psů je koupání v přírodě radost, nebo alespoň něco, co docela dobře snesou. Existují však psi, pro které je voda horor. Jak jim pomoci hrůzu překonat? 

Příčiny strachu a neochoty psů vlézt do vody jsou různé různé. Důvodem bývá trauma, poté co byli štěňata třeba vhozeni do vody. Některá plemena se ale s vodou vysloveně nemusí, zatímco jiná, například novofunlanďani či labradoři ji zbožňují.

I v případě, že máte doma neplavce, však nevěšte hlavu. Existuje šance, že si psík vodu oblíbí. Chce to však trpělivost! 

Nejprve vyberte vhodné prostředí. Pro to, aby pes vzal koupání na milost, jsou ideální rybníky s klidnou hladinou a s postupným vstupem do vody. Brzká hloubka psa ještě víc vystresuje, mohl by zpanikařit, začít se topit a jen posílit svůj strach. 

V počátcích nechte psa, aby se s pobytem ve vodě seznámil a vymáchal si tlapky. Vstupte do vody jako první, doprovoďte ho a dejte najevo, že při procházení tak znejisťujícím zážitkem není sám. 

Někdy je vhodné psa do vody vnést a pak ho pomalu pouštět, samozřejmě ne ve velké hloubce. Měl by pak začít máchat tlapkami a začít pomalu plavat. Případně držte psa za přední polovinu těla a nechte ho, aby měl zadní volnou a pod vlastní kontrolou.

Pokud ale pes zpanikaří, je nutné počítat s tím, že se na vás začne například škrábat a v tom případě je lepší lekci plavání přerušit. Každopádně si připravte pamlsky a spoustu pochval, jimiž psího bojovníka za každý pokrok odměníte - odměnu si zaslouží už za to, že se přiblíží k vodě. 

pet-photography-1551711_1920 I patálie s psem, který se bojí do vody, může mít šťastný konec | zdroj: Pixabay

Pomůže i správný společník 

Při delikátním procesu může pomoci i kamarád - pes, kterého má váš mazel rád. Pokud miluje vodu a koupání si užívá, stane se možná pro vašeho hafana velkou inspirací a vzorem.

Motivovat se však v průběhu celého procesu může stát i aportování klacku nebo oblíbené hračky - neházejte však předmět příliš daleko.

I tak je vhodné být nablízku v případě, že by pes-začátečník přecenil své síly, nebo propadl panice.

Jak pro psy, kteří se s vodou teprve otrkávají, tak i pro zkušené plavce bývá velkou oporou plovací vesta. Nedejte na řeči a úšklebky ostatních. Je to prostředek, který vašeho psího parťáka podpoří, když mu dojdou síly, a vám přidá na klidu. Nikdy však neoblékejte psa do vesty určené pro lidi, ostatně i psí plovací vestu je nejlepší na budoucím nositeli pořádně vyzkoušet. 

Hodně zdaru při "koupací" proceduře! 

 

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , hobby.instory.cz

Nejnovější články