Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč psi tak rádi olizují své páníčky

11. 7. 2020 – 10:00
0
Proč psi tak rádi olizují své páníčky Psi vnímají lízání jako projev náklonnosti | zdroj: Pixabay

Psi pomocí lízání vyjadřují své emoce a pocity. Když něco olizují, může to být třeba proto, že jsou ve stresu, hladoví, nemocní, nešťastní nebo naopak šťastní. Proč zrovna tak rádi olizují lidi a co dělat, když nechcete, aby vás váš pes olizoval?

Feny během prvních týdnů od narození svá štěňata olizují prakticky neustále – stimulují je tak k močení a vyprazdňování. Psi tak od narození vyrůstají s vědomím toho, že olizování je akt lásky a péče. A tak v tom pokračují i v dospělosti.

Své páníčky budou psi laskavě olizovat do té míry, jakou jim dovolí. Pokud s tím máte problém, rozhodně psa za jeho konání netrestejte ani ho neodhánějte. Psí behavioristka Megan Maxwellová naopak radí, abyste se v tu chvíli zvedli vy a odešli z místnosti, stačí na pár minut. Když odejdete vždy, když vás začne pes olizovat, brzy pochopí, že jeho chování vás odhání.

Pokud však k tomu nemáte zdravotní důvody, byla by škoda se o tento projev náklonnosti připravit. Například tváře totiž často psi olizují jako projev úcty a lásky.

Za olizováním však mohou stát i zcela přízemní důvody – třeba mu jen voní váš sprchový gel, cítí, že jste před chvílí jedli, nebo líže sůl, která zbyla na pokožce zpocených nohou. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články