Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč se psi točí dokola, než si lehnou?

17. 6. 2020 – 11:02
0
Proč se psi točí dokola, než si lehnou? Na nerovném povrchu se psi většinou před uložením několikrát otočí dokola | zdroj: Profimedia

Když si psi vyberou místo k odpočinku, jen málokterý z nich si jednoduše lehne. Většina se předtím minimálně jednou otočí dokolečka. Proč to dělají?

Teorií, proč se tak psi chovají, je několik. Jednou z nich jsou například genetické vzpomínky, kdy sešlapávání povrchu mělo odehnat havěť, která by mohla zvíře ve spánku pokousat. Další možnost je odhalení možných nástrah, které nejsou vidět na první dobrou - ostré kameny, klacky nebo další věci, kvůli kterým by vybrané místo nebylo pro spánek zrovna nejpohodlnější.

Přestože vědci studují různé bizarnosti, překvapivě se tomuto chování nikdo pořádně nevěnoval. S menší studií přišel před několika lety až profesor psychologie a odborník na chování psů Stanley Coren. Zapojil do ní 62 psů, které rozdělil do dvou skupin a zkoumal jejich chování při ukládání se k odpočinku na různých površích (hladký a koberec).

Zjistil, že psi, kteří se měli uložit na nerovný povrch, se před samotným ulehnutím třikrát častěji alespoň jednou otočili dokola. Dvacet procent z nich se dokonce otočila kolem dokola víc než jedenkrát.

Podle Corena výsledky jeho studie potvrzují alespoň jednu z teorií - chtějí si lehnout pohodlně. Otáčení se před ulehnutím tak podle něj naznačuje, že se vytváří pohodlné "hnízdo".

 

Zdroje:  Psychology Today

Nejnovější články