Načítání obsahu, prosím počkejte

Co psi vidí, když koukají na televizi?

28. 7. 2023 – 10:37
0
Co psi vidí, když koukají na televizi? Jaký obraz psi vidí v televizi? | zdroj: Profimedia

Psi často leží na gauči vedle nás, zatímco sledujeme televizi. Někdy na obrazovku vyloženě s napětím zírají. Co skutečně vidí, když koukají na televizi?

O tom, že psi vidí tak trochu jinak, než lidé, jste si už mohli přečíst. Zatímco lidé vnímají obraz rychlostí 16 až 20 snímků za sekundu, psí zrak vnímá obraz rychlostí až 70 snímků za sekundu.

Pokud sledují vaši chlupáči film ve starší televizi, vidí ho jakoby sekaně, zpomaleně a rozmazaně. Asi jako kdybyste sledovali film na staré promítačce.

U novějších televizí to není až takový rozdíl, protože nové televizory s HD rozlišením mají vyšší snímkové kmitočty. Psi tak vidí v podstatě to, co ve skutečnosti. Proto na to občas i reagují.

Tady však hraje roli plemeno a hlavně povaha vašeho psa. Pokud máte hravého psíka, možná ho záběry na psy hrající si s míčkem, rozdovádí i v obýváku. Někdy může pro změnu lovecký pes začít třeba štěkat na zvěř… Protože ale psi vidí méně barev než lidé, spíš než obraz je asi zaujme zvuk.

Mimochodem, existuje i speciální televizní kanál pro psy, který vysílá v rychlejším kmitočtu a v omezenějších barvách. Můžete tak televizi nechat zapnutou, když z bytu odcházíte. Pes tak bude méně trpět stresem z odloučení a navíc se možná i něco nového přiučí. Relaxační pořady s odpočívajícími psy se totiž střídají například i s výchovnými. Nenásilnou formou psy učí, jak fungovat v domácnosti a jak například reagovat na zvonek.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články