Načítání obsahu, prosím počkejte

Kvůli rakovině přišel o nohu, s protézou tlapky běhá jako zamlada

6. 3. 2023 – 8:36
0
Kvůli rakovině přišel o nohu, s protézou tlapky běhá jako zamlada Freddie se s protézou sžil víc než dobře, dokonce se začal věnovat fotbalu | zdroj: Profimedia

Desetiletý knírač Freddie soutěžil v agility, jeho sportovní kariéru ale přerušila rakovina. Veterinář mu našel nádor v pravé přední tlapce a byla nutná částečná amputace nohy. Dostal ale speciální protézu a běhá jako zamlada. Navíc se naučil hrát fotbal.

Když začal Freddie šetřit tlapku a kulhat, mysleli si jeho chovatelé, že špatně došlápl nebo se mu třeba mezi prsty dostala osina. Verdikt veterináře je ale zaskočil - v přední části chodidla objevil nádor. Doporučil co nejdříve amputaci nohy, aby se rakovina nerozšířila.

profimedia-0760553451 Freddie se s novou protézou sžil velmi rychle | zdroj: Profimedia  

Chovatelé se ale báli, že ztráta končetiny jejich společenského a aktivního psa bude výrazně limitovat a v jeho věku to bude mít neblahý vliv na jeho psychické zdraví. Po dlouhých diskusích mezi Freddieho chovatelem Bobem z Británie, Freddieho onkologem a chirurgem se nakonec shodli na částečné amputaci pod kolenem.

Šlo o unikátní operaci, kterou veterináři provádějí jen výjimečně kvůli riziku pooperačních zánětů. Díky částečné amputaci však byla šance umístit na nohu protézu. Po zahojení rány po operaci a rehabilitacích se tak Freddie se svou protézou tak dokonale sžil, že už zase běhá jako dřív. Na závody v agility to asi jen tak nebude, ale zatím si našel nový sport - zkouší fotbal. A docela mu to jde.

Zdroje:  https://www.derbytelegraph.co.uk , vetspecialists.co.uk

Nejnovější články