Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí polohy ve spánku: Jak spí vaše kočka a co to znamená

27. 4. 2022 – 8:01
0
Kočičí polohy ve spánku: Jak spí vaše kočka a co to znamená Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočky dovedou spát až 18 hodin denně, ve stáří dokonce ještě více. Pokud máte kočičího mazlíčka doma, možná jste si všimli, že spánek dovede provozovat v roztodivných polohách. Některé jsou roztomilé, některé vyloženě divné – a mnohé z nich mohou mít nějaký význam.

Leccos z kočičích projevů kolem spánku vychází ze společenského chování. Třebaže mají kočky pověst samotářek, jejich majitelé vědí, že sociální vazby jsou pro ně velmi důležité, stejně jako vztah k blízkým lidem a jiným zvířatům. Také mají prostě rády teplo toho druhého – a proto je tak často najdeme spát při hlavě svých lidí, na nich a podobně.

Jiné spánkové pozice ale mohou mít původ až v instinktech daných dlouhou evolucí divokého tvora, který byl před domestikací jak predátorem, tak kořistí větších zvířat. Život koček v divočině (či koček žijících na ulici) je životem závisejícím na schopnostech udržování pozornosti a chránění těla.

Samozřejmě, ne všechny polohy ve spánku mají svůj skrytý význam, některé věci si navíc spíš domýšlíme. Přesto je někdy dobré zamyslet se nad tím, zda zvíře nedává něco najevo tím, jak spí. S jakými pozicemi se tedy můžeme setkat?

Schoulená do klubíčka

Velmi oblíbená poloha, neboť hezky udržuje tělesné teplo. Navíc chrání měkký podbřišek a orgány, kdyby bylo nutné rychle reagovat na úder predátora.

Na zádech

Kočky si instinktivně chrání svá měkká a zranitelná místa. Pokud kočka kvůli pohodlí přeci jen zvolí polohu na zádech, pak to znamená, že se cítí naprosto v bezpečí.

Na boku

Velmi podobné poloze na zádech. Při spaní na boku má zvíře nohy natažené před sebe a bříško volně nechráněné. Přeci jen tu ale zůstává drobný prvek pozornosti, protože z této polohy se dá o trošku rychleji vystřelit pryč.

Jako vánočka

Poloha podobná čerstvě upečené vánočce či chlebu, kdy má kočka přední packy stočené pod tělem a leží na břiše. Na jednu stranu je takto velmi uvolněná a dobře si drží tělesné teplo, zároveň si ale opět chrání zranitelná místa a hlavně zůstává napůl v pohotovosti pro případ potřeby utíkat.

Poloha „Superman“

Kočka připomíná slavného komiksového hrdinu v letu – položená na břiše, packy natažené před a za tělem. Je to velmi podobné „vánočce“, tedy uvolnění, ale s možností rychlé akce. Zároveň ale v příliš teplé dny tato poloha nekumuluje tolik teplo, naopak při položení na studené podlaze pomáhá ochlazovat.

Ve výšinách

Kočky mají rády vysoká místa. Někdy si ale ustelou tak, že se až bojíme, že se musí zaručeně z úzké poličky, těsného okraje lednice či nepříliš prostorné opěrky gauče svalit. Jejich obratnost a rovnováha je ale výhodou, podobná trapná nehoda se stává málokdy, za to výrazně převažují výhody vyvýšené polohy, kde se kočka cítí v bezpečí a v soukromí.

Podivné, těžké definovatelné polohy

Kočku občas můžeme najít spát v poloze, která vypadá jako výsledek o nepovedený cvik jógy. Kočky jsou ale mezi mazlíčky možná nejpružnější tvorové vůbec. Ohebnost jejich páteře je ve srovnání například se psy přímo extrémní, to samé platí pro pohyblivost ramen. Zkrátka a dobře, co nám může připadat nepohodlné, to si kočka užívá jako příjemnou změnu oproti běžným polohám.

Ve vzpřímeném sedu

Kočka vlastně v této poloze vypadá, jako by napodobovala lidský způsob sezení. Znovu jde ale o projev sebejistoty a pocitu bezpečí, neboť má takto odhalené citlivé bříško. Zároveň je to poloha vhodná pro očistu, takže se v ní může kočka ocitnout, pokud si při své pečlivé hygieně dá krátkého šlofíka. Někdy tato poloha pomáhá i při protahování zádových svalů.

Na lidském hrudníku či hlavě

Důvodů, proč některé kočky mají rádi spánek na lidské hrudi, je několik. Při dobrém vztahu mezi kočkou a jejím člověkem jí dělá dobře i jen pouhá přítomnost oblíbené osoby. Kočky vnímají pozitivně hlas svého člověka, při spaní na jeho hrudníku tak mají blízko k jeho ústům, pokud jim něco povídá. Navíc se předpokládá, že některé jedince uklidňuje tep srdce a dechu, jelikož takto instinktivně relaxují koťata. V neposlední řadě je pak člověk skvělým zdrojem tepla. Velmi podobné je to se spánkem přímo na hlavě, která kočkám někdy vyhovuje, protože se méně hýbe a navíc jsou v místech, kde mohou rychle získat lidskou pozornost.

Vedle člověka

To, že někteří jedinci nepreferují spaní přímo na člověku neznamená, že jsou snad méně spřátelení. Naopak, plná důvěra trvá, neboť i v poloze vedle člověka jsou kočky velmi zranitelné. Možná ale prostě jen preferují víc prostoru a méně tepla, proto volí polohu po boku oblíbeného člověka.

Mezi nohama a na nohách člověka

Toto spánkové místo bývá jakýmsi kompromisem mezi důvěrnou potřebou lidské blízkosti a zároveň ponecháním si alespoň základního pocitu, že je v případě nutnosti možné rychle uniknout. Kočka vám důvěřuje, ale zůstává v ní něco z opatrnosti „co kdyby“.

V toaletní bedýnce

Výběr tohoto místa ke spánku velmi často značí nějaké zdravotní obtíže. Pokud kočka usne v záchodové bedničce, případně si tam chodí lehat ve chvílích odpočinku, může mít problémy s močovými cestami či zažíváním. V případě takového chování je proto lepší zpozornit. Existují vzácně ale i jedinci, kterým kočičí záchod konvenuje, ať už svými intenzivními pachy či tím, že v omezeném prostoru poskytuje pocit soukromí. S tím se můžeme někdy setkat například u koček z útulků.

S očima otevřenýma

Kočky dovedou spát s očima částečně či úplně otevřenýma. Někdy dokonce můžeme díky tomu vidět pohyb očí ve spánkové REM fázi, kdy se zdají sny. Také je možné při spánku s pootevřenýma očima vidět někdy třetí víčko, které jako blanka kryje částečně bulvu. Samo o sobě spaní s otevřenýma očima nevadí a dochází k němu přirozeně. Přesto je lepší se ujistit, že kočka nemá nějaké příznaky naznačující zdravotní obtíže, které by oči trápily – otoky, záněty, tření očí za bdělého stavu, cukání či právě přetažení bulvy třetím víčkem i při bdělosti.

S dalšími kočkami

Toto je velmi individuální záležitost. Někteří jedinci jen stěží tolerují přítomnost svých kočičích kolegů a kolegyň. Jiní jsou ale schopní spát v jednom pelíšku v chumlu ne nepodobném tomu z kotěcího věku. Bývá to projev dobré socializace, přátelství a potřeby dělit se o pohodlí a teplo.

Se psem

Psy a kočky nejsou tak přirození nepřátelé, jak si to někdy představujeme. Je ale pravda, že se při setkání neznámých jedinců může projevit vztah šelma-potenciální kořist. V případě přátelství kočky a psa, obzvlášť umocněného, pokud od dětství vyrůstali spolu, se může vytvořit vztah stejně silný, jako mezi zvířetem a člověkem. Společný spánek je pak projevem této náklonosti.

Pod peřinou

Některé kočky si rády zalezou na spaní pod peřinu či deku. Nejspíše je to opět proto, že si velmi cení tepla. Navíc mnohé z nich bývají poměrně citlivé na hluk a přikrývka před ním aspoň trochu chrání. K tomu se pojí pocit bezpečí a soukromí. V podstatě není důvod kočce v takovém chování bránit, pokud ale máme doma takovou spáčku, musíme vždycky postupovat opatrně, než usedneme na gauč či se svalíme na lůžko.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články