Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč kočka močí do vaší postele?

11. 4. 2021 – 8:18
0
Proč kočka močí do vaší postele? Kočky nemočí do postele bezdůvodně. | zdroj: Pixabay

Vrátíte se z práce, ulehnete do postele a ouha – je mokrá a štiplavě zapáchá. Důvodů, proč kočka močí do postele, je mnoho. Při zjišťování příčiny byste měli začít vyloučením zdravotních problémů, až poté je na místě zjišťovat možné další příčiny – kterými mohou být úzkost, stres, ale i nevhodné umístění záchůdku či volba steliva.

Kočka bezdůvodně nemočí mimo svou toaletu, takže pokud tak najednou činí, je potřeba začít hledat příčinu. Zamyslete se, zda se v posledních dnech či týdnech něco změnilo – na chování kočky nebo ve vaší domácnosti. I když si můžete myslet, že se vám zvíře kvůli něčemu mstí, stejně by vaše první kroky měly vést k veterináři. Je potřeba vyloučit zánět močového měchýře či jinou infekci močových cest.

Pokud vyšetření ukáže, že je po zdravotní stránce v pořádku, příčin močení do postele může být několik.

Kočičí záchod

Začněte u kočičího záchodu – zaměřte se na jeho podobu, velikost, počet, umístění a hlavně stelivo. Toaleta by měla být v klidné části domu nebo bytu, aby kočku při vykonávání potřeby nic nerušilo. Rušivým elementem může být frekventovaná chodba, ale třeba i sousedství sušičky nebo jiného hlučného zařízení. Zároveň by se toaleta měla nacházet blízko míst, kde zvíře tráví nejvíce času. To se může s věkem měnit a podle toho je potřeba záchod případně přestěhovat.

Ne každé kočce stačí k vykonávání potřeby jeden záchod. Některé do jednoho močí a druhý mají vyhrazený na velkou potřebu. Obecným pravidlem tak je mít jeden záchod na kočku plus jeden náhradní. Hodí se i pro chvíle, kdy jste delší dobu mimo domov – kočka tak po „zaplnění“ jednoho může využít druhý.

Kočce nemusí sednout ani podoba bedýnky. Může se stát, že jí nevyhovuje rozměr, uzavřenost nebo třeba výška prahu. V otevřených toaletách mají více prostoru, lépe se jim v nich pohybuje a jsou tak pro ně při vykonávání potřeby pohodlnější.

Nevhodné stelivo

V neposlední řadě se může háček skrývat ve volbě steliva. Přestože ji prodejci nabízejí, vaše kočka nebude zřejmě příliš nadšená z parfemované podestýlky. Některé kočky jsou ale například háklivé na tvrdost steliva – citlivější jedince může tvrdší podestýlka drápat, a je tedy potřeba volit měkčí materiál.

Když si nevíte rady, zkuste do dvou různých záchodů umístit různá steliva, kočka vám mile ráda poví, které jí vyhovuje. Roli hraje i savost - která čistotná kočička by chtěla vstupovat do toalety, jejíž stelivo dostatečně nesaje, v boxu se tak drží vlhkost z předchozí potřeby?

Změny v domácnosti

Kočky mají rády své jistoty a změny v nich mohou vyvolat úzkost a stres. Může jít o narození dítěte, pořízení nového mazlíčka, příchod nového partnera nebo třeba změna pracovní doby. Tyto změny se mohou odrazit v tom, že kočky začnou močit mimo určený prostor.

V případě postele může jít také o snahu svou močí překrýt pach „vetřelce“. V případě dlouhé absence majitele tím může dávat najevo svou nespokojenost.

Jak páchnoucí zlozvyk odnaučit?

Pokud doma nemáte skutečně paličáka, na většinu příčin se dá najít řešení. V případě nevyhovujícího záchůdku nebo steliva je řešení prosté. Pokud za močením stojí „city“, bude to trochu náročnější. Pro začátek raději postel při odchodu zkuste zakrývat nepropustným potahem, například postačí sprchový závěs.

Základem je znečištěné místo důkladně vydrhnout, protože pokud kočka z místa cítí moč, nemá problém ho začít považovat za stálé místo k vykonávání potřeby. Naopak – zkuste z místa, kam močí, udělat místo, které bude mít ráda. V posteli si s ní hrajte, na gauč jí umisťujte pamlsky… Kdo by chtěl močit tam, kde to má rád, ne?

A hlavně – buďte trpěliví. Nikoho netěší uléhat do pomočených peřin, ale není to důvod k trestu, natož k rozhodnutí kočičky se zbavit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články