Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč na nás kočky tak rády usínají?

11. 2. 2021 – 17:05
0
Proč na nás kočky tak rády usínají? Kočky rády usínají na svém člověku. | zdroj: Profimedia

Někdy si sice rády zalezou do soukromí a usnou stranou na svém odpočívadle, nejraději ale většina koček usíná na svém páníčkovi. Na hlavě, na hrudníku a samozřejmě nejraději na klíně. Co je k tomu vede?

Předsudky o tom, že kočkám jsou jejich chovatelé ukradení, jsou už dávno vědecky vyvrácené. Tak by jistě nejeden milovník koček dal ruku do ohně, že na něm jeho kočičí miláček usíná jen proto, aby mu dala najevo svou lásku. Ano, je to krásná představa, byť sama o sobě poněkud naivní. Za výběrem člověka jakožto lůžka stojí hlavně genetika a instinkty vycházející z toho, že v přírodě spolu kočky také často uléhají společně. Důvodů je tedy mnohem víc. 

Značkování

Kočka má pachové žlázy po celém těle – po stranách hlavy, na bradě, lících, ocase a samozřejmě pak anální žlázy. Tím, že se o vás kočka při usínání otírá, si vás značkuje feromony a dostáváte nálepku „bezpečná součást mé smečky“.

Napojení se

Když už vás má kočka ve spánku označkované, ráda se k vám vrací nejen pro svou-vaši vůni. Vaše blízkost jí umožňuje slyšet a vnímat známé uklidňující zvuky, jako je tlukot srdce a vaše rytmické oddychování během spánku.

Pocit bezpečí

Ve spánku je každý zranitelný. Je jedno, zda žije ve volné přírodě nebo doma v bytě – každý se chce během spánku cítit v bezpečí. A kde je pro domácího mazlíčka větší bezpečí než u jeho pána? Proto se snaží spát v jeho blízkosti, nebo rovnou na něm. Pro toto chování lze u koček najít model již v kotěcím věku, kdy kočka s koťaty spí pohromadě a často různě naskládaní na sobě. A v domácnosti bez jiných koček musí roli kočičí tlupy sehrát člověk.

Potřeba tepla

Kočky se rády vyhřívají – na slunci, na topení, na kamnech… a na lidech. Jen máloco v domácnosti nabízí větší teplo než lidské tělo. A v teple se tak krásně spí!

Projev náklonnosti

Ano, projev lásky je nakonec také jedním z důvodů, proč vaše micina tak ráda chrní na vašem klíně. Ve volné přírodě kočky projevují svou náklonnost péčí, ošetřováním druhé kočky a – samozřejmě – společným spánkem v přitulení.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články