Načítání obsahu, prosím počkejte

Sedm znamení, že vás kočka miluje

5. 12. 2021 – 11:56
0
Sedm znamení, že vás kočka miluje Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

I milovníci kočičích mazlíčků někdy podlehnou stereotypu, který říká, že vztah s kočkou je velmi často jednostranný. Můžete ji opečovávat, hýčkat a zbožňovat, ale nečekejte, že ona vám bude oplácet stejnou mincí. Mnozí chovatelé ale vědí, co opakovaně potvrzují odborníci na zvířecí chování: kočky nás dovedou milovat stejně hluboce a pevně jako psi. Jen to dávají najevo skrytějším, subtilnějším způsobem. Jaká jsou tedy znamení toho, že je do nás kočičí mazlíček zamilovaný až po uši? 

Chová se jako stín svého člověka 

Majitelé spokojených pejsků znají dobře ten pocit, když je jejich čtyřnohý přítel nadšeně vítá po návratu domů. U koček takový výbuch emocí jen tak nepozorujeme. Přesto milují naši společnost a velmi trpí, pokud se cítí osamělé. Skutečně hluboký cit se u kočky v tomto směru projevuje způsobem typickým pro tento druh: Je nám pořád nablízku, tak trochu ale jako stín. Tichá, věrná společnice, která na sobě nedá znát, že ze všeho nejvíc touží být u nás. Dokud se nezamyslíme nad tím, že ať jsme se po celý den v domě hnuli kamkoliv, kočka nám byla skoro pořád v patách.  

Vrní v přítomnosti milované osoby 

Když se nám kočka vyšplhá do klína a začne slastně příst, dává nám najevo jednu věc: svět je v pořádku a já jsem šťastná, že tě mám. Kočičí předení je unikátní, uklidňující zvuk. Ano, je pravda, že se může ozývat i z méně šťastných důvodů, některé kočky například předením bojují proti stresu či bolestem ze skryté nemoci. Pokud ale náš mazlíček při předení v klíně vyzařuje spokojenost a klid, můžeme to vzít jako lichotku – tím pozitivním faktorem jsme totiž my. 

Umí zamilovaně koukat 

Řeč těla je u těchto malých šelmiček nesmírně důležitá, pro své jemné nuance ale někdy člověku tak trochu uniká. Jedním z vrcholných projevů kočičí náklonnosti je například to, kdy na nás dokáže zvíře dlouze, velmi dlouze koukat a pomalu, procítěně u toho mrká. Někteří chovatelé dokonce toto gesto zamilovaného pohledu přirovnávají ke kočičímu ekvivalentu polibku. 

Otírá si o člověka hlavu 

Dalším z projevů vrcholné náklonnosti a hluboké kočičí lásky ke svému příteli je otírání hlavy o člověka. Zvíře tím dává nejen najevo své pozitivní city a že se s námi cítí v bezpečí, ale navíc si nás značkuje svými feromony. Nejenom, že nás kočka miluje, ale navíc dává světu najevo, že jsme její. 

Chce si intenzivně hrát 

Kočka si občas ráda pohraje i s cizím člověkem, například návštěvou, která je jí sympatická. Někteří odborníci na kočičí chování ale upozorňují, že intenzivní hraní si se svým člověk je pro kočku klíčové při upevňování vzájemného pouta. Takové hry se totiž nesou nejen v duchu zábavy, ale i důvěry a komunikace. Někteří majitelé kočky tak mohou potvrdit, že na svém mazlíčku sledovali úplně jiné projevy, když zahodili umělé myši a laserová ukazovátka a sami se přímo zapojili do hry. 

Nastavuje bříško 

U řady zvířat, včetně například vlků, je vystavení měkkého, nechráněného břicha vyjádřením podřízenosti. U koček je tomu ale trochu jinak, jde o gesto hluboké důvěry. Když si kočka lehne tak, aby dala najevo, že jí její člověk může drbat na bříšku, pak mu dává najevo naprostou oddanost prodchnutou pocitem, že tenhle člověk jí určitě neublíží. 

Nosí milovaným dárky 

Kdo chová kočku, která se může volně toulat venku, to už asi někdy zažil. Roztomilý zabiják s hrdostí sobě vlastní nechal někde trofej v podobě mrtvé myši či ptáčka. To nejhorší, co může člověk u takového dárku udělat, je rozzlobit se. Jde totiž o naprosto kladné gesto: kočka vás bere za člena své rodiny. Jste sice naprosto neschopní, protože lovit vás nikdy neviděla, a tak se o vás musí starat skoro jako máma o koťata, ale miluje vás, a tak ráda udělá. Až bude z koberečku na zápraží čistit myší vnitřnosti, pamatujte na jedno: jde o kladné gesto! 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články