Načítání obsahu, prosím počkejte

Která plemena koček jsou nejpřátelštější?

9. 7. 2021 – 18:23
0
Která plemena koček jsou nejpřátelštější? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Lidé, kteří nemají rádi kočky, říkávají, že oproti psům se od nich člověk skutečné náklonosti a přátelství nedočká. Chovatelé těchto malých šelmiček pochopitelně vědí, že je to nesmysl. Je ale pravda, že kočky mají jiný, někdy trochu méně bezprostřední způsob, jak dávat svou lásku najevo. Přesto však existují plemena, která jako by do vínku dostala povahu o něco přátelštější.

Evropská krátkosrstá kočka 

Jedny z nejrozšířenějších koček jsou i těmi nejpřátelštějšími. Není to náhoda – evropská krátkosrstá kočka je v podstatě univerzálním prototypem kočky. Jde o plemeno vzniklé šlechtěním původních „vesnických“ koček. Tedy, ne každá micka neurčitého plemene je nutně čistokrevnou evropskou krátkosrstou, jinak jde ale o plemeno, které představuje výsledek mnoha tisíciletí soužití člověka a těchto šelmiček. Proto umí být evropská krátkosrstá velmi přátelská, přístupná vzájemným hrám, a hlavně od kotěte plně ochotná se družit s člověkem. 

Birma 

Dlouhosrsté plemeno pocházející snad z Asie, šlechtěné ale ve Francii. Na někoho tato kráska může působit poněkud odtažitě, ve skutečnosti ale birmy jen klamou vzezřením tváře. Jsou to kočky milující společnost, rodinu, a jsou navíc dosti komunikativní. Mají velmi rády klid a nejsou přehnaně aktivní, takže nejen, že se hodí do malého bytu, navíc jsou, i díky svému hedvábnému kožíšku, ideální k dlouhému mazlení. 

Cornish Rex 

Tito „chrti mezi kočkami“ se nevyznačují jen nezvyklým vzhledem hubeného těla s velmi krátkou srstí. Oblíbení jsou i pro svou aktivní, inteligentní a velmi přátelskou povahu. Mají rády hry a interakci s člověkem a chovají se, jako by pořád chtěly být středem pozornosti. Pro svou veselou povahu jsou to oblíbené kočky při zooterapiích, což jen dokládá, jak společenské plemeno to je. 

Mainská mývalí kočka 

Toto plemeno skvěle naplňuje definici „něžného obra“. Na jednu stranu patří mezi největší zástupce kočky domácí, ve velkém těle se ale skrývá velké srdce. Jsou hluboce připoutány ke své rodině, milují a potřebují lidskou společnost a člověka skoro nenechají chvíli o samotě. Někteří chovatelé je tak povahou přirovnávají spíše ke psům. 

Perská kočka 

Perská kočka se u nepoučených chovatelů někdy stává obětí předsudku. Jde přeci o snobskou kočku, jedno z nejstarších výstavních plemen, jehož zamračená tvář a načechraný zevnějšek zrcadlí namyšlenou povahu. Nic nemůže být dál od pravdy – nejsou to sice kočky, které by si příliš užívaly aktivní hry (i když i u nich se jistě výjimky najdou), při nutné péči o jejich náročnou srst ale chovatelé zjistí, že kočka je za veškerou pozornost vděčná. Perská kočka nepřijímá péči jako samozřejmost, ale opětuje ji celoživotním přátelstvím. 

Skotská klapouchá 

Většina lidí zná tuto kočku hlavně kvůli jejímu neobvyklému vzhledu. Jejich chovatelé je ale milují hlavně kvůli přátelské a velmi společenské povaze. Skotská klapouchá kočka ráda vyhledává lidskou přítomnost a umí si velmi užívat vzájemné mazlení a projevy náklonnosti. 

Siamská kočka 

Jde o další notoricky známé plemeno, jehož popularita ovšem nepramení jen z charakteristického, po staletí šlechtěného vzhledu, ale i z povahy. Neznalý člověk by podobně jako u peršanky mohl kvůli „šlechtickému“ vzhledu podlehnout dojmu, že jde o kočky poněkud chladné. Ve skutečnosti jsou ale velmi společenské a přátelské. Jejich chovatelé navíc vědí, že jde o tvory mimořádně komunikativní, kteří umějí svůj zájem o lidskou pozornost dát překvapivě hlasitě najevo. 

Sphynx 

Toto plemeno lysé kočky prý buď milujete nebo nesnášíte. Je pravda, že nezvyklé vzezření může leckoho odpuzovat. Sphynx ale patří mezi plemena, která silně vyhledávají lidskou společnost a umějí dát najevo svou oddanost a lásku. Někdo by možná řekl, že ze všeho nejraději se mazlí proto, že jim je bez srsti zima – to by samo o sobě ale k důvěře k lidem nestačilo. Mnozí navíc zažijí překvapení, jak příjemná na dotek a pohlazení kůže nahých koček je. 

Ragdoll 

Ragdoll čili „hadrová panenka“ je jméno jednoho z mladých, cíleně vyšlechtěných kočičích plemen. Už jeho pojmenování napovídá, že tyto kočky vznikaly především jako společnice a kamarádky na mazlení. Proto mají v povaze příchylnost k lidem i velmi aktivní hravost. Ne náhodou patří mezi ta plemena, která jsou přezdívána psí kočka či pes přestrojený za kočku. 

Ruská modrá kočka 

Se svým výrazným ocelovým kožíškem a pronikavýma zelenýma očima jde o kočičí plemeno, které zaujme na první pohled. Milovníci těchto koček by navíc dodali, že tak jako je ruská modrá krásná, je i přátelská. Toto plemeno je známé tím, že k člověku cítí silné pouto a oddanost, kvůli čemuž navíc velmi špatně snáší samotu. 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články