Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vypadá ideální den šťastné kočky?

16. 10. 2021 – 10:45
0
Jak vypadá ideální den šťastné kočky? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Rytmus kočičího dne se od lidského liší. Spí jiným způsobem, bývají aktivní v jiné hodiny, mají jiné potřeby her a odpočinku. Ne vždy mohou být tyto jejich potřeby stoprocentně naplněny, přesto se nejeden milující chovatel snaží leccos kočičím nárokům na život přizpůsobovat. Je ve světle toho, co víme o kočkách, vůbec možné rozvrhnout denní harmonogram, který by tyto naše šelmičky označily za ideální? 

Předně je potřeba říci, že leccos z kočičího chování je otázkou individuálních vlastností. Kočky zkrátka nejsou stroje a nejsou produktem pásové výroby, různí jedinci se tedy mohou výrazně lišit v tom, kolik vyžadují spánku či kdy bývají nejaktivnější. Přesto však kočičí evoluce, biologie a psychika nějaký základní plán narýsovala – a od něj se můžeme odpíchnout. Ideální den je pro kočku takový, kdy se cítí šťastná. A co jsou každodenní faktory, které jí pozitivní pocity přinášejí? 

Spánek 

Tento bod asi nepřekvapí nikoho, kdo někdy přišel s kočkami do styku. Je to skoro až stereotypní spojení, když se zkonstatuje, že kočky milují spánek. Při podrobném pohledu samozřejmě zjistíme, že pověst tak trochu lenošivých zvířat není úplně zasloužená, přesto platí, že kočka spí průměrně 13 až 19 hodin denně. Tento poměrně velký časový rozptyl je daný různými faktory – potřeby spánku se liší podle jedinců, mění se s věkem, kondicí a podobně. Míra spánku také závisí na míře podnětů, které kočce poskytuje její okolí. Zjednodušeně řečeno, venkovská kočka spí méně než tvor trávicí celý život mezi čtyřmi stěnami. Také platí, že na rozdíl od lidí nespí tato zvířata naráz, ale mají spánek nerovnoměrně rozložený do celého dne. 

Hry 

Další archetyp říká: kočky jsou mimořádně hravé. Což je popis velmi přesný. Dostatek podnětů vedoucích k hravému chování je klíčem ke kočce šťastné a zdravé fyzicky i psychicky. Většina kočičích her se nějak týká simulace číhání na kořist a lovu, čemuž odpovídá i škála kočičích hraček. Zodpovědný chovatel ví, že nesmí podceňovat čas, který věnuje aktivní hře se svým mazlíčkem. 

Zajímavé prostředí 

Opět můžeme zkonstatovat jednoduchou, pravdivou větou: kočky jsou zvědavé. Takovou zvědavost je potřeba neustále podněcovat. Jde vlastně o dědictví minulosti, divoké kočky musely neustále pečlivě zkoumat své okolí, aby dokázaly najít kořist a samy se kořistí nestaly. Proto dnes potřebují zajímavé a podnětné prostředí, aby byly psychicky v pohodě – nejhorší je pro ně nuda a stereotyp. Obzvlášť kočkám žijícím v uzavřeném bytě musíme v tomto vyjít vstříc, ať už přístupnými vyhlídkami z oken, zdroji zvuků a pachů zvenčí (či z vysílání) nebo zajímavým řešením skrýší a skákaček. 

Jídlo a pití 

Kočky jsou mlsné! Na jednu stranu je nesmíme týrat hlady, na druhou stranu mnohé z nich umí být až příliš hltaví jedlíci. Kromě bohaté a vyvážené stravy je proto potřeba potravu správně dávkovat – dnes se doporučuje více menších porcí během dne. Čistá voda by pak měla být přístupná nepřetržitě. 

Čistá a kvalitní bednička 

Kočky jsou čistotné a mají rády čisté prostředí. Sice jsou schopné kálet na nečekaných místech, když se – kvůli široké škále možných příčin vyhýbají bedničce – samy se pak ale v zapáchajícím bytě necítí dobře. Záchodkovou vědu proto není radno podcenit a je potřeba kočičí bedýnku často čistit, volit kvalitní náplň a věnovat pozornost i podobě a umístění. Kočka se musí při vykonávání potřeby cítit dobře a v bezpečí, jinak raději než na kočkolit půjde na stranu do peřin. S tím pak souvisí celková útulnost a čistota prostředí, která ovlivňuje to, jak se zvíře ve svém teritoriu cítí komfortně. Což zahrnuje i světlo, teplo a podobně. 

Společný čas 

O kočkách se někdy říká, že jsou to samotářky nebo že se neumí tak kamarádit jako psi. Není to pravda, mají jen svoje způsoby, jak dávat zájem o socializaci najevo. Kočičí mazlíčci potřebují společný čas, ať už s jinými zvířaty či hlavně, a především se svými lidmi. Šťastná kočka se cítí chtěná a milovaná. 

Jak by tedy vypadal ideální den šťastné kočky, pokud bychom ho chtěli poskládat z výše načrtnutých prvků? Píšeme z kočičí perspektivy. 

7:00-8:00 

Budíček a rychlá snídaně. Člověk odkrývá a otevírá okna a do bytu proudí zvuky a vůně rána, které probouzí všechny smysly. Miska s vodou je čistá a plná. Člověk si ideálně našel aspoň deset minut na ranní mazlení u kávy, pěkné je, když u toho mluví, i když mu neodpovídám. O, a samozřejmě, toaletní bedýnka je čistá a voňavá. 

 9:00-12:00 

Člověk je doma? Skvělá příležitost ho chvíli sledovat po domě při domácích pracích, pak je čas na dopolední šlofík. Doma nikdo není? Šlofíček může být o to delší! 

12:00-13:00 

Menší oběd, pokud je člověk doma nebo pokud je byt vybavený dávkovačem krmení. Ideální je takový den, kdy si kolem poledne můžu s někým chvíli hrát. Pokud ale doma nikdo není, jsou tu naštěstí hračky připravené ke hře a lovu a uspokojení polední vlnky aktivity. 

13:00-17:00  

Šlofíček! Hm, někdo je doma? Prozkoumáme, obhlédneme, případně zkontrolujeme párkrát celý byt, co je v něm nového. Ale hlavně – šlofíček! 

17:00-19:30 

Přivítání se s člověkem, pokud byl pryč. Důležitá je večeře, samozřejmě. Denní odpočívání se pozitivně projeví na večerním probuzení smyslů, kočky to tak mají od přírody. Skvělý čas ke hrám a interakci s člověkem, klidně si i trochu víc zařádím a zaskáču. Začíná se stmívat a před nocí je potřeba spálit všechnu tu energii, kterou bych jinak za soumraku v divočině věnovala lovu. A hele, bednička je vyčištěná, skvělé. 

19:30-23:00 

Večerní klid, užíváme si společnou přítomnost. Jestli to se mnou člověk myslí opravdu pěkně, dojde i na česání a mazlení. Jestli ne, nevadí, každá kočka se umí perfektně umývat a je potřeba tomu věnovat dlouhý čas. Zajímavá může být televize – člověk si sice možná myslí, že je to pasivní zábava, ale změny zvuků a světel, pokud nejsou příliš hlučné a jasné, podpoří smysly. Nápaditý člověk otevírá noční okno, samozřejmě zabezpečené před vypadnutím, přes které je možné dýchat a poslouchat noc. Ta je tak jiná oproti dni a velmi dráždí zvědavost. Člověk ani neví, co všechno v té tmě já vidím. Pokud den proběhl v klidu a naplněně, většinou není důvod k nočnímu řádění, půlnočnímu skákání po posteli a podobně. Ulehá člověk, ulehá i spokojená kočička. 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články