Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak uklidnit bláznící kočku

10. 10. 2021 – 10:27
0
Jak uklidnit bláznící kočku Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Majitelé koček vědí, že bývá značný rozdíl mezi představou klidného, vrnícího uzlíčku v klíně a realitou chlupaté neřízené střely šířící v bytě zkázu a zmar. Kočky umí obě tyto role, řada lidí by ale řekla, že tu druhou by si mohly odpustit. Mnoho z těchto šelmiček zkrátka čas od času popadne výron energie, který se projeví divokým skákáním a běháním. Existují nějaké cesty, jak takovou bláznící kočku uklidnit? 

Předně je potřeba zdůraznit, že podle odborníků jde o zcela přirozené kočičí chování. Je to tak trochu dědictví evoluce – kočky jsou nejaktivnější za soumraku, a právě v onom čase mají nejčastěji také nejaktivnější přirozené instinkty. Potřeba lovu a pronásledování kořisti se pak v domácnosti přetaví v ono bláznivé skákání a frenetické hraní si na divokou šelmu.

Problém je v tom, že předci koček měli v divočině mnohem větší teritorium, než jim většinou v moderním bydlení můžeme poskytnout. Zvíře se zkrátka potýká s potřebou vybít přebytečnou, predátorskou energii. Vše se hodně liší podle individuálních dispozic jedinců, najdeme řadu majitelů, které podobné projevy netrápí. Pokud ale zrovna váš mazlíček patří mezi ty „postižené“, zde je několik tipů, jak jejich chování mírnit: 

Naplánujte si čas hraní 

Kočky zkrátka potřebují ventil energie, to ostatně platí i pro jiné domestikované šelmy – psy. Když s tímto faktem budeme počítat, je možná nejlepší způsob jak „páru“ upouštět skrze plánované a strukturované hraní. Chovatel by se měl snažit najít si pro svého mazlíčka pravidelný čas, kdy se mu bude intenzivně věnovat. Pravda, i to může být u vytížených lidí problém, hrací seance ale ve skutečnosti nemusí být příliš dlouhé.

Důležitý je alespoň nějaký pravidelný harmonogram, a hlavně forma společných her. Ideální hrou je pak lov – umožněte své kočce chytat kořist, pořiďte ji hračku, do které se musí dobývat za pamlskem, donuťte ji při hře skákat a běhat. Takový plánovaný ventil pak může velmi zjemnit projevy toho neplánovaného, který přestane zahrnovat večerní šílenství. 

Snažte se dostat kočku ven 

Tahle rada není vždycky dobře realizovatelná. Velká část kočičí populace se dnes dělí se svými lidskými přáteli o městské byty, které prostě neumožňují bezpečně pobývat venku. Přesto pokud je to jen trochu možné, hledejte cesty, jak pomoci kočce pohybovat se venku. Některá plemena dobře snáší procházky s vodítkem. Někdy je možné navštívit takové otevřené parky, kde nehrozí, že zvíře uteče na stromy nebo do silnice. Případně se dají i různé terasy, verandy či městské zahrádky upravit tak, aby v nich kočka měla svůj vyhrazený prostor, ze kterého neunikne. Samozřejmě, naprostý ideál je, když se může zvíře volně pohybovat.

Pointa je v tom, že interiér bytu je pro kočku nepřirozené teritorium. Ano, mnozí jedinci jsou v něm spokojení, přesto je pravda, že venkovní prostor je na vjemy a stimulace mnohem bohatší. Kočka v něm zaměstnává svou mysl a instinkty, prospívá jí to psychicky – a opět ventiluje energii jinde než večerním záchvatem nekontrolovatelné aktivity. 

Vylučte zdravotní obtíže

Ne všechno bláznivé chování musí být nutně záležitostí čistě psychickou. Ve vzácných případech jde i o projevy zdravotních obtíží. Varováním by mělo být, pokud kočka vypadá při svém záchvatu aktivity ve stresu, vyčerpaná či pokud u ní například sledujeme poruchy spánku. Typickým příkladem je zvýšená činnost štítné žlázy. Ta způsobuje v těle hormonální nerovnost, která se projevuje právě hyperaktivitou, která se rychle propadá do stavu naprostého vyčerpání a apatie, případně jindy jako by kočka trpěla neutišitelným hladem. Zvíře špatně spí a zároveň je hormony nuceno do záchvatů aktivity, které jej dále vysilují. Při podezření na „nepřirozené“ chování je dobré včas konzultovat situaci se zvěrolékařem. 

Bláznivé chování dovolte 

Tato rada na závěr na první pohled vypadá trochu jako knížecí. Zopakujme ale co jsme řekli na začátku: výrony večerní hektické aktivity jsou u koček většinou přirozené. Pokud ale zvíře jen pět či deset minut divoce běhá po bytě, pak je nejlepším řešením ho nechat. Uzpůsobit interiér tak, aby nebyly v dosahu památeční vázy po babičce a nechat věcem volný průběh. Je to často lepší řešení, než se snažit kočku násilím klidnit či zahánět.

Majitel by měl zasáhnout tehdy, pokud se kočka začne chovat nebezpečně. Kočka skákající z třímetrové knihovny na nerovný povrch budiž příkladem. Odborníci na kočičí chování říkají, že někdy kočky budou v podobném stavu člověka ignorovat, velmi často se ale daří do bláznivé seance vstoupit a trochu ji moderovat. Ideální je snaha nasměrovat pozornost zvířete k nějaké hračce, do bezpečnějších prostor bytu, k lovení neškodné papírové krabice a podobně. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články