Načítání obsahu, prosím počkejte

VÁNOCE A NA CO SI DÁT POZOR! Jak přežít Vánoce s domácími mazlíčky!

VÁNOCE A NA CO SI DÁT POZOR! Jak přežít Vánoce s domácími mazlíčky! zdroj: Pixabay.com

Vánoce doma prožívají všichni, a tak chce mnoho zvířecích rodičů do oslav patřičně zapojit i své chlupaté společníky. Jak je ale známo, svátky skýtají kromě radosti i mnohá nebezpečí, ať už jde o kapří kůstku v krku nebo špatně odpálenou rachejtli. Na naše mazlíčky nebezpečí číhá také.

Strom plný zábavy

Vezměte si něco tak nevinného, jako je vánoční stromek. Zdlouhavé shánění toho nejhezčího, únavná cesta domů, hledání těch nejkrásnějších ozdob a hodiny zdobení se vyplatily. Konečně je dokonalý. Co si o něm asi myslí váš chlupatý kamarád? Mnozí z vás asi vědí, jak rády kočičky loví baňky nebo lezou ve větvích. Stačí jeden dobře mířený krok a všechna ta práce se zřítí na zem… i s kočičkou. Nezapomeňte stromek dobře zajistit, aby žádný pád nehrozil.

Zákeřné dekorace

Skleněné baňky doporučujeme nahradit plastovými. Nejen, že se jen tak nerozbijí, jejich střepy také neublíží křehkým zvířecím tlapičkám. Opatrní buďte i s vánočními řetězy, jejich požití může způsobit dehydrataci či neprůchodnost střev.

Jmelí a cesmína se často využívají do vánočních dekorací. Pokud se bez nich neobejdete, umístěte je mimo dosah vašeho chlupatého kamaráda. Cesmína zvířatům totiž způsobuje zvracení a průjmy, jmelí pak podrážděný žaludek a dokonce potíže se srdcem. Opatrní buďte i se zapálenými svíčkami či prskavkami, aby si váš zvědavý kamarád nespálil vousky.

Kdo se cpe, neuvidí zlaté prasátko!

Držte cukroví dál od zvědavých zvířecích tlapek. Ačkoliv by si vás mazlíček na vanilkových rohlíčcích pravděpodobně velmi pochutnal, pro zvířata je takto velké množství cukru nebezpečné. Ještě větší pozor pak dávejte na čokoládu a kakao, které jsou pro ně vysloveně toxické.

Zbytky ze štědrovečerní hostiny jim ale taky neprospějí. Kůstky z kapra jsou pro zvířata ještě nebezpečnější než pro nás, navíc jim nesvědčí ani sůl, koření či majonéza v salátu.

Chcete-li jim připravit něco speciálního, dejte jim kus vařeného masa nebo ryby. Bude to pro ně zdravější i chutnější.

Vánoční klid a pohoda

Pokud na Vánoce či Nový rok očekáváte hosty, berte v potaz i pohodlí svých mazlíčků. Velká společnost lidí, na které nejsou zvyklí pro ně může být děsivá. Zvlášť, pokud je cizincům věnována nepřetržitá pozornost. 

Nastolte tedy pro své hosty pravidla, která vašemu zvířátku zajistí klid a bezpečí. Zajistěte třeba, aby hosté zvíře nezvedali a nesnažili se s ním mazlit, pokud si to nepřeje. Dobré je také vyhradit místnost, do které vaše společnost nemá přístup, a představuje tedy bezpečné místo, ve kterém si váš kamarád může oddechnout.

Vánoce jsou kouzelné svátky a se zvířátky ještě víc. Jen je třeba zůstat ve střehu, aby se svátky míru a pohody nezvrhnuly v katastrofu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články