Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pomoci kočce zasažené elektrickým proudem

28. 1. 2024 – 20:31
0
Jak pomoci kočce zasažené elektrickým proudem Kočičí hra s kabely nemusí skončit dobře | zdroj: Profimedia

Úrazy elektrickým proudem nejsou u koček příliš časté. Nicméně může se stát, že se v rámci své zvědavosti – zejména mladé kočky – rozhodnou ochutnat kabely nebo šňůry od elektrospotřebičů. V takovém případě je potřeba zasáhnout rychle, ale bezpečně pro všechny.

Zuby kotěte a mladých koček jsou jako ostré jehličky, což ve spojení se zvědavostí může skončit tragédií. Chovatelé proto musí předvídat a domácí prostředí zvířeti přizpůsobit – tedy odstranit jedovaté rostliny, cenné věci, které by mohla kočka svým pohybem ve výškách zničit a samozřejmě řádně schovat kabely. Ty sice kočky nepřitahují tak magicky jako třeba králíky, ale člověk nikdy neví…

Zvíře, které zasáhl elektrický proud, je ztuhlé, v křeči a s velkou pravděpodobností i v bezvědomí. Pokud za úraz může rozžvýkaný kabel, může ho kočka mít stále ještě v tlamičce. Dál hledejte v těsné blízkosti zvířete kaluž vody nebo předměty, které mohou být tekutinou nasáklé a může se jich dotýkat – například mokrá rohožka.

Přestože instinkt velí co nejrychleji pomoci milovanému zvířeti, nejdůležitější je neohrozit sebe sama, upozorňuje veterinární web PetMD. Rychle proto odpojte kabel nebo vypněte pojistky. Buďte opatrní, zejména pokud je v okolí voda. Zvíře dostaňte od zdroje proudu nevodivým předmětem – například dřevěnou vařečkou, násadou na koště nebo v gumových rukavicích obutí do crocsů.

Když jste kočka i vy v bezpečné vzdálenosti, začnete samotnou záchranu – zkontrolujte, zda kočka dýchá a zda jí tluče srdce, jestli ne, začněte s resuscitací. Pokud se podaří činnost srdce obnovit nebo nebyla naštěstí zasažená, kočku zabalte do ručníku a urychleně zavezte k veterináři.

Veterinář zkontroluje popáleniny, a hlavně srdce a plíce, protože v důsledku zásahu proudem často dochází k arytmii a plicnímu edému. Ten se může projevit i několik hodin až dní po zásahu, proto je potřeba zvíře neustále bedlivě kontrolovat. I proto možná zvěrolékař navrhne jedno či dvoudenní hospitalizaci zvířete, které se rozhodně nebraňte.

Zdroje:  petmd.com

Nejnovější články