Načítání obsahu, prosím počkejte

Pět tichých zabijáků koček

2. 7. 2021 – 11:36
0
Pět tichých zabijáků koček Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pojmem „tichý zabiják“ se často označují onemocnění, které nemají dlouho dramatické a dobře viditelné symptomy, nějakou dobu ale podkopávají zdraví, až začnou ohrožovat na životě. Typickým příkladem u lidí je vysoký krevní tlak, který se bez měření špatně sleduje, ovlivňuje ale činnost oběhového systému i orgánů. Podobné choroby se ale vyskytují i u kočičích mazlíčků, přičemž platí, že sice bývají nenápadné, ale ne úplně bez projevů. Poučený chovatel si tak může některých symptomů všimnout a začít problém řešit dříve, než se stane skutečně závažným.

Chronické onemocnění ledvin

Jde o jednu z nejčastějších skrytých příčin chřadnoucího kočičího zdraví. Jde o stav, kdy z různých příčin – např. následky infekcí, otravy, vrozená vada – obě ledviny ze 75 procent nepracují. Typickými příznaky jsou přehnané pití a močení, výkaly produkované ve velkých shlucích, ztráta hmotnosti, letargie a neochota se družit či pronikavý zápach z úst způsobený toxiny vyplavovanými z krevního řečiště do sliznic a žaludku.

Kočky mají štěstí v tom, že při správné péči mohou s chronickým onemocněním ledvin žít ještě roky. Oproti nim psi při stejném stavu chřadnou mnohem rychleji. Samotný syndrom úplně vyléčit nejde, dá se ale tlumit pomocí zvláštního jídelníčku s malým obsahem bílkovin, zvýšením příjmu tekutin, případně u vážnějších stavů i pomocí medikace, občasných transfuzí a injekcí.

Hyperthyreóza

Hyperthyreóza je onemocnění štítné žlázy, která začne produkovat nadměrné množství hormonů. Tak jako se objevuje poměrně často i u lidí a nejčastěji se projevuje zvětšením štítné žlázy. Kočky jím trpí především ve středním a starším věku, přičemž u nich jsou projevy velmi podobné chronickému onemocnění ledvin. Mají tedy nadměrnou žízeň, konzumaci vody i močení. K tomu se přidává zvracení či průjmy a ztráta hmotnosti. Ta je paradoxně doprovázena zvýšenou chutí k jídlu, což má na svědomí zrychlený metabolismus. „Žravá“ kočka, která ale hubne a je apatická, by tedy chovateli měla přijít podezřelá. Při pokročilém stavu má hyperthyreóza za důsledek extrémně zrychlený tep a velmi vysoký krevní tlak, což nakonec vede k selhávání orgánů, objevit se pak mohou i neurologické projevy, jako tiky či záchvaty.

Naštěstí je tato nemoc velmi dobře léčitelná jak pomocí medikace, tak – dnes stále vzácněji – chirurgickým zásahem do štítné žlázy. Při léčbě se někdy používá i jodová terapie či speciální jídelníček sestavený právě pro tuto poruchu. U hyperthyreózy platí více než u jiných nemocí, že včasný zásah brání závažným důsledkům.

Diabetes mellitus

Dobře známá nemoc, lidově zvaná cukrovka, která opět ohrožuje nejen lidi, ale i kočky. Zjednodušeně můžeme říci, že diabetes prvního typu vzniká při poškození slinivky břišní disfunkčním imunitním systémem, čímž dochází k poruše tvorby inzulínu. U druhého typu se tělo potýká s rezistencí na účinky inzulínu. Tento hormon je přitom klíčový pro správné vstřebávání krevního cukru. U koček se může diabetes rozvinout jak jako vrozená vada, tak stářím, ale i životním stylem. Tím, že jsou součástí naší moderní městské civilizace, jsou mnohé z nich ohrožené obezitou stejně jako lidé.

Příznaky jsou opět spojené se špatně fungujícím metabolismem: neutuchající žízeň a nadměrné pití, neobvykle velké shluky exkrementů v kočičím záchodku, obezita a oslabování svalů (vzácněji ale i ztráta hmotnosti), zvýšená chuť k jídlu, letargie a slabost, zvracení, zvláštní způsob chůze a acetonový zápach v dechu. Léčba cukrovky bohužel může být poměrně nákladná, neboť si vyžaduje injekce veterinářského inzulínu, který není právě levný. Zároveň je pravda, že se správným režimem může kočka žít ještě dlouhý, plnohodnotný život. Naopak, rozvoj komplikací způsobených podceněným diabetem může mít vážně, až fatální důsledky,

Nemoci srdce a srdeční poruchy

Opět mohou mít široké spektrum příčin, od vrozených vad až po důsledky chorob. Společným jmenovatelem je ale slábnoucí srdce, které nezvládá oběhovým systémem správně vyživovat tělo. Udává se, že kočičí nemoci srdce jsou frustrující nejenom pro chovatele, ale i pro veterináře. To proto, že srdce těchto mazlíčků jsou překvapivě tichá a třeba oproti psům se špatně jejich ozvy sledují ve stetoskopech. Neplatí to u všech koček, ale odhaduje se, že až 50 procent jedinců se srdečními problémy se nedaří podchytit včas kvůli špatné detekci srdce (při preventivních prohlídkách bez použití složitějších přístrojů).

Příznaky poruch srdce a oběhového systému jsou šelesty na srdci a abnormální srdeční rytmus, zvýšený tep, omdlévání a kolapsové stavy či dýchavičnost. Dále se projevuje špatné prokrvení těla podobně jako chudokrevnost, například šedomodrým zbarvením dásní, studené a bolestivé končetiny, náhle projevy bolesti, malátnosti či paralýzy. Smrt v důsledku kardiovaskulárních problémů často nastává nečekaně a rychle.

Problémy se srdcem se obvykle na základě podezření diagnostikuji pomocí měření srdeční činnosti, kardiogramů a někdy i ultrazvuku. Léčba pak probíhá v podstatě tlumením projevů, podporováním srdečního tepu a srovnáváním krevního tlaku. Dlouhodobá prognóza je ale u koček špatná, odstranit vady na srdci se v podstatě nedá a k chirurgickým zákrokům obvykle nedochází.

Rakovina

Veterináři upozorňují na to, že se u domácích mazlíčků rakovina objevuje stále častěji. Příčiny mohou být dvojí – na první pohled nás asi napadne nezdravé prostředí, které nás i mazlíčky v moderním životě obklopuje. Zároveň ale platí, podobně jako u lidí, že zvířata se dnes dožívají vyššího věku. V rizikové životní etapě tak takříkajíc mají více času k rozvoji rakoviny.

Rakovina má tak široké spektrum možných projevů a forem, že je vlastně nepřesné hovořit o ní jako o jedné nemoci. Konkrétně u koček se asi nejčastěji vyskytuje rakovina v zažívací soustavě, obvykle jako důsledek lymfosarkomu. I symptomy mohou zabírat velkou škálu možných projevů od ztráty hmotnosti, přes nechutenství, zvracení a průjmy až po slabost, dýchavičnost, letargii, horečky a krvácení do trávícího traktu. Mnohé formy rakoviny se dají odhalit včas a některé typy nádorů lze operovat, proto není dobré podceňovat preventivní prohlídky. Bohužel, řada jiných forem má prognózu velmi špatnou a úmrtnost nemocných koček bývá vysoká.

V podstatě u všech výše zmíněných onemocnění platí společné pravidlo: Pokud vidíme, že náš kočičí mazlíček chřadne a ztrácí svou obvyklou živost a zájem o své okolí, je potřeba zpozornit. Mávnout rukou nad problémem a doufat, že zmizí, není dobrá cesta. Leccos se dá řešit, zdravotním obtížím se ale nesmí dát prostor k rozvinutí se. To je největší zákeřnost „tichých zabijáků“ – podrývají zdraví skrytě a o to více je potřeba mít se před nimi na pozoru.

Zdroje:  Vlastní , pets.webmd.com

Nejnovější články