Načítání obsahu, prosím počkejte

'Walkerův honič', nepříliš známý specialista na lov mývalů

25. 10. 2020 – 19:38
0
'Walkerův honič', nepříliš známý specialista na lov mývalů Treeing walker coonhound - tříbarevná varianta | zdroj: commons.wikimedia.org (public domain)

Treeing walker coonhound je plemenem loveckého honiče, které pochází ze Spojených států. Třebaže nemá oficiální český název, můžeme se s ním setkat občas i u nás. V Evropě sice stále patří mezi vzácnější, ve Spojených státech jde ovšem o oblíbené společníky všude tam, kde je možnost poskytnout jim dostatek prostoru.

Slovo coonhound označuje skupinu amerických honičů, kteří byli původně šlechtěni pro lov mývalů, kanců, ale i na ochranu před medvědy a pumami. Dnes existuje šest uznaných plemen, treeing walker coonhound je jedním z nich.

Vznikl patrně už v 18. století z anglických foxhoundů, kteří se do tehdejších kolonií dováželi, za praotce plemene jsou považováni dva chovatelé z Kentucky, John W. Walker a George Washington Maupin. Díky prvnímu ze jmenovaných byli psi na konci 18. století známí jako "Walkerovi honiči" a byli populární jako specialisté na lov mývalů.

Někdy na začátku 19. století byl do Walkerova chovu přikřížen pes nejasného původu jménem Tennessee Lead. Tím se výrazně ovlivnil vzhled plemene, v podstatě odpovídá dnešní podobě. V roce 1905 byl pes registrován mezinárodní asociací United Kennel Club, tehdy ještě jako varianta plemene anglický coonhound. Od roku 1945 je pak pod současným jménem brán jako samostatné plemeno. Mimo Spojené státy je pořád velmi vzácný.

Ke kořisti volají lovce, nezabíjejí

Můžou dorůstat až 70 cm při váze 32 kg, přičemž celé tělo je dobře osvalené a zároveň nepůsobí mohutně. Hlava je typická pro lovecké psy, připomíná mnohá z plemen honičů či ohařů, charakteristické jsou velké svěšené uši a výrazný čumák s velkými nozdrami. Má krátkou, přiléhavou srst, která má obvykle dvojbarevný či trojbarevný vzor. Preferovaná je tříbarvá varianta: bílá s černými a světle hnědými znaky, povoluje se dvojbarevná kombinace černé a bílé, či bílé s hnědou.

Dodnes jsou cvičeni především jako lovečtí psi a až na druhém místě jako mazlíčci a společníci. Na americkém venkově se ale tyto dvě role často spojují. Jako lovečtí psi jsou skutečně vyhlášení pro svou schopnost stopovat, cílem výcviku je, aby přivolali lovce ke zvířeti a sami kořist nezabíjeli.

Povahou je to veselý, velmi hravý a zároveň učenlivý pes; vyhlášený je svou věrnou a přátelskou povahou ke svým lidem. Právě pro tyto své vlastnosti je to i oblíbený společník, stejně jako se občas cvičí pro policejní či strážní službu. Na druhou stranu špatně snáší velkoměstské prostředí – potřebuje otevřenou krajinu a dostatek volného prostoru, zkrátka venkovský život (byť třeba v americkém pojetí).

Treeing walker coonhound je příkladem psího plemene, které by si možná i u nás mohlo získat mimo město popularitu, obzvlášť s oblibou mnoha lidí vyrážet se psy do přírody na aktivní výlety. Kvůli své historii je zatím jeho výskyt ale geograficky velmi omezený a je otázka, zda se někdy začne plemeno v Evropě výrazněji šířit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články