Načítání obsahu, prosím počkejte

Slovenský kopov je schopný, byť trochu náladový lovec

8. 9. 2020 – 10:13
0
Slovenský kopov je schopný, byť trochu náladový lovec Slovenský kopov | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Pleple2000)

Jedním z národních plemen Slovenska je výborný honič známý jako slovenský kopov. Používá se nejen jako lovecký pes, ale i ve strážních službách. Pro své vlastnosti a pěkný vzhled je to ceněné plemeno, které ale není obecně příliš známé. I tak má dnes chovatelské kluby nejen na Slovensku, ale i u nás, v mnoha evropských zemích, ve Spojených státech či v Kanadě.

Historicky se předci psa vyvíjeli jako oblíbení honiči. Těžko říci, kam až lze vystopovat jejich minulost, tradice psů tohoto typu je ale v širším „karpatském“ regionu velmi stará. Slovenský kopov je tak blízce příbuzný honičům polským, sedmihradským či rakouským. Uvádí se, že původně byl kopov vyšší a mohutnější, kvůli využití ve slovenských lesích se ale začala prosazovat menší, agilnější forma.

Zmínky o kopovech se objevují v literatuře už v 19. století, moderní chov ale začíná až v roce 1940. Tehdy byla založena tzv. Slovenská plemenná kniha psů, jejíž součástí se stal i kopov. Plemeni pak byla věnována odborná kynologická péče. Dnes jej uznává jak mezinárodní asociace FCI, tak i některé menší, nezávislé kluby.

Zajímavostí je, že ve Spojených státech došlo k menšímu zmatku, danému snad snahou prosadit psa na trhu, kdy se na jednu stranu objevují kluby s registrací "Slovakian Hound", vedle nich se ale někdy hovoří o "Black Forest Hound". To je ovšem nesmysl, Black Forest je anglický název oblasti Schwarzwaldu v Německu, se kterou pes nemá rozhodně nic společného.

Jedno z nejvyhledávanějších loveckých plemen

Je to středně menší pes o váze asi 16 kg a výšce do 46 cm. Standard plemene říká, že by čistokrevní psi neměli přerůstat, zároveň ale nebýt až příliš malí. Slovenský kopov je velmi silný a dobře osvalený a i v dnešní době se osvědčuje například při lovu na kance. Má rovnou "ohaří" tlamu, uši jsou svislé a poměrně velké.

Lidé si často všímají jeho očí, má je totiž nápadně velké a jejich posazení dává pocit pronikavého pohledu. Srst je kratší, středně hrubá a velmi hustá, bývá delší na zádech a krku. Obvyklé zbarvení by mělo být černé s hnědými znaky na tlamě a končetinách.

Kopové mají komplikovanou povahu, kvůli které nejde o nejvhodnější psy pro začátečníky. Jsou velmi aktivní a vitální a také mimořádně inteligentní. Na druhou stranu má v povaze "ostré" rysy, které musí výchova a výcvik potlačovat. Umí být velmi dominantní a tvrdohlavý, a proto potřebuje pevné a zkušené vedení.

Jsou velmi nevhodní do bytu a kvůli jisté náladovosti se nehodí ani k malým dětem. Na druhou stranu ale dokážou být dokonale oddaní svým lidem a při dobré výchově je to upřímně milující společník. Slovenský kopov patří mezi jedno z nejvyhledávanějších loveckých plemen. Jsou to také perfektní hlídači a své využití mají i u silových složek.

Abychom psovi nekřivdili, zopakujme, že to není agresivní, špatně ovladatelné plemeno. Žádá si ale svoje – možná tak trochu jako slovenské hory, které ho formovaly. Lze je milovat, ale přípravu na ně nesmíte podcenit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články