Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč (ne)darovat mazlíčka?

8. 2. 2020 – 20:30
0
Proč (ne)darovat mazlíčka? Zvířata nejsou ideálním dárkem | zdroj: Pixabay

Tu scénu z vánočních filmů všichni dobře známe. Rodina sedí u stromku a rozbaluje dárky, když se jeden z balíčků začne hýbat a vyleze z něj roztomilé štěně s mašlí kolem krku. Ve skutečném světě však mazlíček nemusí vždy být ideální dárek.

Útulky po Vánocích každoročně hlásí nával "nevhodných darů". Nezapomínejte na to, že se jedná o živou bytost, se kterou by se nemělo nakládat lehkomyslně. Chcete-li někomu darovat domácího mazlíčka, měli byste si být jistí, že o něj daný člověk má zájem a že je připraven převzít za něj zodpovědnost.

Darujte možnost

Možná je těžké, dostat z hlavy představu zvířete s mašlí kolem krku, svého mazlíčka by si ale každý měl mít možnost vybrat sám. Pokud víte, že váš blízký po zvířátku touží a je připraven o něj pečovat, dejte mu pod stromeček poukaz. Slib, že za něj uhradíte adopční poplatek v útulku nebo že zaplatíte chovateli.

Kočky a psi mají osobnosti stejně rozdílné, jako lidé a ne vždy jsou s námi kompatibilní. Dárek bude o to lepší, pokud obdarovaného do útulku doprovodíte a nového kamaráda vyberete s ním. Přihodit můžete vybavení, které je pro chov takového zvířete nezbytné.

A co ostatní?

Jestliže tento člověk nežije sám, zkonzultujte dárek se všemi ostatními členy domácnosti. Mazlíčci jsou velká starost. Je třeba po nich uklízet, starat se o jejich zdraví a krmit je, vyžadují čas a peníze. Ne všichni lidé po nich touží a nikdy by neměli nuceni s nimi žít, pokud si to nepřejí.

Myslete také na to, že adopce mazlíčka je dlouhodobý závazek. Většina domácích zvířat se dožívá kolem deseti až dvaceti let, což není krátká doba. Nemělo by se jednat o impulzivní rozhodnutí, následky totiž ponese jak obdarovaný, tak dané zvíře. Nikdo, kdo dostane mazlíčka darem by neměl být úplně překvapený.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články