Načítání obsahu, prosím počkejte

Chtěli byste si pořídit koně? Máme pro vás pár tipů

28. 3. 2020 – 16:20
0
Chtěli byste si pořídit koně? Máme pro vás pár tipů Pořídit si koně je velký závazek | zdroj: Profimedia

Spousta z nás v dětství toužila po tom mít vlastního koně a představovala si, jak s ním zažívá různá dobrodružství ve stylu Vinnetoua, rytířských legend a dalších podobných příběhů. Většinou jsme ale zůstali jen u koňských hraček, knížek a obrázkových kalendářů, dokud jsme nevyrostli a touha po vlastním koni nezmizela úplně. 

I když to pochopitelně není případ všech dětských milovníků koní. Někteří dospějí, ale fascinace těmito zvířaty je i tak neopustí a naopak se rozhodnou splnit své sny z mládí a nějakého toho koně si konečně skutečně pořídit. 

Mít vlastního koně je jistě stále krásná romantická představa, tak jednoduché jako v dobrodružných knížkách to ale pochopitelně není. Naopak je kůň opravdu velmi náročné zvíře, které vyžaduje spoustu času, péče a pochopitelně i financí. 

Pořídit si tak koně je skutečně velké rozhodnutí, ke kterému je potřeba přistupovat nanejvýš zodpovědně a počítat s tím, že vám to změní celý život, který budete muset nově přizpůsobit svému novému parťákovi. Opravdu dobře si tak předem rozmyslete, jestli do něčeho takového chcete skutečně jít. Dát totiž následně koně pryč není tak snadné, jako třeba v případě kočiček a pejsků.

Abyste si otestovali, zda máte opravdu na to pečovat o vlastní zvíře, tak je dobré si to nejprve pořádně vyzkoušet někde jinde. Je tak ideální si vyhlédnout nějaký jezdecký klub ve vašem okolí, který nabírá nové členy a začít sem pravidelně docházet a vydržet to ideálně třeba až rok. Pokud za tu dobu zjistíte, že vás hřebelcování, čištění kopyt a další s péčí o koně neodmyslitelně spojené věci nepřekonatelně otravují, tak máte jasno v tom, že pořídit si toto zvíře pro vás jednoduše není. 

profimedia-0263545192 Kůň vyžaduje pořádnou péči | zdroj: Profimedia

Jestli jste ale naopak v jezdeckém klubu jako ryba ve vodě, tak už klidně můžete začít uvažovat o koupi vlastního koníka. Na té je rozhodně třeba se poradit s nějakým zkušeným chovatelem, který má vaši důvěru a dokáže vám tak dobře poradit. Navíc je třeba vzít v potaz, jakého koně přesně chcete - má to být jen na romantické projížďky po kraji, nebo naopak kůň, který podává vyšší výkony? Zkušenější kolegové vám jistě ochotně poradí a nasměrují, když jim nastíníte svoje představy. Nechte si také doporučit pro zvíře vhodného podkováře a veterináře. 

Je třeba myslet na to, že jako nováček byste si měl pořídit již dospělého koně. Na romantickou představu, jak si vychováváte své zvíře už od hříběte, raději zapomeňte, to je skutečně něco pro zkušené chovatele. Ideální jsou pak především koně, kteří do teď žili ve větších skupinách, než samotáři fixovaní pouze na svého bývalého majitele. Z pochopitelných důvodů je rovněž rozumnější si pro začátek pořídit klidnějšího valacha, než hřebce, či klisnu. 

Tak koně máte, ale kam teď s ním? Spousta lidí v tomto případě nemá samozřejmě na vybranou, protože žije například v městském bytě, nebo nemá žádný velký pozemek, kde by se zvíře dalo ustájit. Nezbývá jim tak nic jiného, než svého koně nechat u někoho jiného, například opět v jednom z jezdeckých klubů. To je pochopitelně ta dražší možnost, na druhou stranu ale také ta časově méně náročná, protože se vám o zvíře z velké části postarají jiní.

Pokud pak ale máte pořádný kus pozemku, je tu samozřejmě možnost zařídit si stáj pro koně přímo u sebe. Počítejte ale s tím, že to bude něco opravdu náročného, co od základu změní váš život. Kůň potřebuje vaši péči denně a je proto opět třeba všechno zodpovědně zvážit, takže se opět nenechte unést romantickými představami. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články